Βόμβα από την ΕΕ: Η Ελλάδα δεν ζήτησε αποζημίωση για τις πυρκαγιές στη Χίο

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, η Ελλάδα, μέχρις ότου να εκπνεύσει η προθεσμία δεν είχε υποβάλλει αίτηση για δωρεάν χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές της Χίου.

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή», αναφέρει ο κ. Χαν.

Αυτά ανέφερε ο Επίτροπος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σημειώνοντας παράλληλα ότι, από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ). Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση, πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «αποδείχθηκε ανίκανη» να διεκδικήσει την ενεργοποίηση του Ταμείο Αλληλεγγύης εκτιμώντας ότι η απάντηση του Επιτρόπου την «εκθέτει ανεπανόρθωτα».

Ευθύνη στο υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδουν, με κοινή δήλωση τους ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ι. Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλου, για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

«Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή» σημειώνουν οι δύο βουλευτές. «Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα» προσθέτουν οι κκ Μανιάτης και Τριανταφύλλου.-

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ