Το έλλειμμα μειώνονται, τα προβλήματα παραμένουν - iefimerida.gr

Το έλλειμμα μειώνονται, τα προβλήματα παραμένουν

Το έλλειμμα μειώνονται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την αντιστροφή του κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία του ελλείμματος μειώνονται αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος ώστε να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να αναστραφεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία.

«Είμαστε στην τελική ευθεία επίτευξης των στόχων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική. Η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα - βήμα, για πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρήση. Και αυτό αναγνωρίζεται πλέον στις εκθέσεις των εταίρων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο ενδεκάμηνο του έτους στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) από 6 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται σε 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), μειωμένο περίπου στο μισό σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, που ήταν 21,5 δισ. ευρώ (10,3 του ΑΕΠ).

Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος, οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατά 88,6% στον τακτικό προϋπολογισμό και κατά 11,4% στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, ένα ακόμα στοιχείο που γεμίζει με αισιοδοξία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη της κυβέρνησης είναι η σημαντική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, το επιτόκιο κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010, μειώνονται οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων από 28,6% στις 12 Ιουνίου 2012 σε 12,7% στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ενώ και το spread την ίδια περίοδο έπεσε στις 1.168 μονάδες βάσης από τις 2.788 μ.β.

Τέλος, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στα θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία τα σημεία ανάκαμψης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που το 2012 θα είναι -για πρώτη φορά από την υιοθέτηση του ευρώ- χαμηλότερος από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρεί διαρκώς τον Προϋπολογισμό η ΝΔ

Προηγουμένως, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε παρατηρήσει πως η κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς τον Προϋπολογισμό, μετατρέποντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσής του σε στόχους, για να θριαμβολογήσει στη συνέχεια.

Για «επίπλαστη εικόνα» ενός, ούτως ή άλλως, αντιλαϊκού Προϋπολογισμού, έκανε λόγο ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, ενώ «σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου» διαπίστωσε και η Ασημίνα Ξυροτήρη της Δημοκρατικής Αριστεράς).

«Ο Προϋπολογισμός αναθεωρείται διαρκώς, αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας: «Στα μεγέθη του, ενσωματώνουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έλλειμμα τακτικός προϋπολογισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ