Σαμαράς: Τέλος ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός – Ανάσα 1,1 δισ. για τους αγρότες - iefimerida.gr

Σαμαράς: Τέλος ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός – Ανάσα 1,1 δισ. για τους αγρότες

Σαμαράς: Τέλος ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός – Ανάσα 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος οι επιχορηγήσεις και ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επεσήμανε πως τα χρήματα του ΕΛΓΑ θα πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών.

«Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης», δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».

Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.

Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την εξέλιξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς και για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία του για την ανάπτυξη επενδύσεων.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των 7.735 σχεδίων βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, εκ των οποίων για 1.348, έχουν ήδη αποσταλεί προεγκρίσεις για αποδοχή και υπογραφή σύμβασης. Υπολογίζεται ότι ενισχύσεις θα λάβουν περί τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στόχος των εν λόγω σχεδίων είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προιόντων όπως π.χ. πουλερικά, δημητριακά, ελιές. Εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα στο επόμενη διάστημα θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση 188 επενδυτικών σχεδίων στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση αλιευμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έγινε η πρώτη μεταβίβαση δημόσιας σχολάζουσας γεωργικής γης εκτάσεως 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην Ξάνθη για την εγκατάσταση τριών μεγάλων θερμοκηπίων, 100 στρεμ. Έκαστο, με χρήση γεωθερμίας και ενός φωτοβολταικού πάρκου. Από τις επενδύσεις αυτές ύψους 160 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθούν άμεσα 300 θέσεις εργασίας.

Με 3 δισ. ευρώ έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών

Από τον Ιούνιο έως σήμερα, με την καταβολή και του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η ρευστότητα του αγροτικού κόσμου έχει ενισχυθεί με 3 δισ. ευρώ. Μια σημαντική ένεση σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αναλυτικότερα, καταβλήθηκε σε 680.000 δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε 72.000 δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ και σε 438.363 δικαιούχους η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 163 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, δε, δίνεται η δυνατότητα να δοθούν κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία ύψους 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού de minimis.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπέμπει ένα διπλό σαφέστατο μήνυμα: πρώτον, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και δεύτερον, ο ίδιος ο Πρόεδρος της κυβέρνησης θέτει την προσωπική του σφραγίδα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υλοποιούμε στην αγροτική οικονομία.

Μέλημά μας είναι η εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους αγρότες και η διασφάλιση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα, πότε και με τι πόσα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, με την καταβολή της β' δόσης της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς.

Παράλληλα, επιταχύνουμε την εκταμίευση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τους αγρότες, προκειμένου να τους ενισχύσουμε κυρίως στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης.

Προχωρούμε στην αλλαγή σελίδας στον αγροτικό τομέα κόβοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του Δημοσίου και του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού. Με τα χρήματα που εξοικονομούμε, στηρίζουμε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Αναμορφώνουμε τον ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι περισσότερο αξιόπιστος, φιλικός στον παραγωγό και να χορηγεί έγκαιρα τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε τον θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καλύπτεται για περισσότερες ασθένειες και παθογόνα αίτια.

Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα γενναίων, ουσιαστικών κινήτρων προς όλους εκείνους οι οποίοι προσανατολίζονται να ασχοληθούν –για πρώτη φορά στη ζωή τους– με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση και στην αντιμετώπιση του οξύτατου σήμερα προβλήματος στη χώρα, της ανεργίας.

Βεβαίως, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα εκκρεμότητες του χθες, όπως η βελτίωση του συνεταιριστικού νόμου και η καταβολή των ενισχύσεων από τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ