Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας - Δίπλες και καραβάκια στο Αιγαίο - iefimerida.gr

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας - Δίπλες και καραβάκια στο Αιγαίο

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας - Δίπλες και καραβάκια στο Αιγαίο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στα νησιά του Αιγαίου, αφού μία σειρά πατροπαράδοτων τελετουργικών, δίνουν άλλο χρώμα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Δωδεκάνησα
Χοιροσφάγεια, «γιαπράκια» και δίπλες: Τα Χριστούγεννα στα Δωδεκάνησα, το χοιρινό κρέαςέχε την τιμητική του. Στη Ρόδο, το σφάξιμο του γουρουνιού που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία, ενώ από το γιορτινό τραπέζι δε λείπουν και τα νόστιμα παραδοσιακά «γιαπράκια» αλλά και οι δίπλες.

«Μπουλουστρίνα»: Έτσι ονομάζεται το χρηματικό δώρο που παίρνουν τα μικρά παιδιά κάθε Πρωτοχρονιά από τους συγγενείς που επισκέπτονται.

Χίος
Πρωτοχρονιάτικα καραβάκια: Στο νησί της μαστίχας, το έθιμο των γιορτών περιλαμβάνει την κατασκευή και τον στολισμό μικρών καραβιών. Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε Πρωτοχρονιά από την Περιηγητική Λέσχη Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, όπου ομάδες ατόμων που εκπροσωπούν συνοικίες της πρωτεύουσας του νησιού κατασκευάζουν απομιμήσεις εμπορικών μεγέθους περίπου 5,5 μέτρων

Σάμος
«Πηχτή» και «Προβέντα»: Τα φαγητά των γιορτών στη Σάμο, είναι από τα πιο «νόστιμα» έθιμα της λαϊκής παράδοσης. Η πηχτή είναι βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που αποτελεί κλασσικό γεύμα των Χριστουγέννων για τους Σάμιους, ενώ την Πρωτοχρονιά φτιάχνουν «Προβέντα» ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά και το προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς θέλοντας να τους δείξουν την αγάπη τους και την φροντίδα τους.

Λήμνος
«Αποσορτες»: Στη Λήμνο επίσης έσφαζαν το οικογενειακό γουρούνι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η σφαγή του γινόταν κοινωνικό δρώμενο, οι λεγόμενες «αποσορτές». Επίσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και για 12 μέρες οι Λήμνιοι απέφευγαν να λουστούν κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου θεωρώντας πως τα νερά είναι μολυσμένα από τα στοιχειά και τους καλικαντζάρους και το μπάνιο επιτρεπόταν από τις 5 Ιανουαρίου οπότε και είχε τελεστεί ο πρώτος καθαγιασμος των υδάτων πριν τα Θεοφάνεια

Λέσβος
Στη Λέσβο, δε στολίζουν έλατο, αλλά ελιά, κλαδί της οποίας κρεμάνε έξω από κάθε σπίτι για νά χουνε καλή σοδειά. Παράλληλα, τα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα περιλαμβάνουν το «ποδαρικό», με το σπάσιμο του ροδιού στην είσοδο του σπιτιού, την μεταφορά «αμίλητου» νερού, καθώς και το κόψιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας με το φλουρί που θεωρείται σημάδι τύχης σε όποιον το βρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ