To βαρύ κατηγορητήριο κατά του Ράτκο Μλάντιτς - iefimerida.gr

To βαρύ κατηγορητήριο κατά του Ράτκο Μλάντιτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρουσίασε μια νέα εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην στρατιωτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, η οποία περιλαμβάνει 11 κατηγορίες, αντί για 15.

"Σήμερα καταθέσαμε ένα τροποποιημένο κατηγορητήριο εναντίον του Ράτκο Μλάντιτς", δήλωσε ο εισαγγελέας Σερζ Μπράμερτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΠΔ.

Ο 69χρονος Μλάντιτς θα λογοδοτήσει για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, καθώς και για διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορούνταν αρχικά για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, κατηγορείται πλέον για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο εισαγγελέας δήλωσε ακόμη ότι η υγεία του Μλάντιτς αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, όμως το δικαστήριο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα και ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων θα έχει κάθε απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ο Μπράμερτς είπε ακόμη ότι οι ελπίδες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Μλάντιτς. Ζήτησε επίσης από τη Σερβία να εξηγήσει πώς ο Μλάντιτς είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη τα τελευταία χρόνια.

"Θέλουμε να εντοπίσουμε ποιοι τα πέντε τελευταία χρόνια βοήθησαν τον Μλάντιτς να παραμείνει κρυμμένος και θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να λογοδοτήσουν", τόνισε ο Μπράμερτς στη συνέντευξη Τύπου.

O Ράτκο Μλάντιτς θα εμφανιστέι ενώπιον των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στις 10 το πρωί της Παρασκευής (3 Ιουνίου). Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τις αρμόδιες σερβικές υπηρεσίες που έλαβαν μέρος στη σύλληψη του Μλάντιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ