Κόκκινες κάρτες και νέα προαπαιτούμενα από την Κομισιόν - iefimerida.gr

Κόκκινες κάρτες και νέα προαπαιτούμενα από την Κομισιόν

Κόκκινες κάρτες και νέα προαπαιτούμενα από τη Κομισιόν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ούτε λεπτό χαλάρωσης δεν επιτρέπει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην Έκθεση Αξιολόγησης που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στη Τρόικα, Ματίας Μορς, αφενός θα καταγράφονται οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αφετέρου θα επισημοποιούνται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπόλοιπων 18,2 δισ ευρώ έως το Μάρτιο.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν προς το EUROGROUP, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει 7 εκκρεμότητες. Ειδικότερα, θα πρέπει

  • Να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των τελικών τιμών στους καταναλωτές ρεύματος χαμηλής τάσης
  • Να γίνει επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που θα συμπεριλαμβάνει τον ορισμό δεσμευτικών 3ετών ορίων για τις δημόσιες δαπάνες
  • Να υιοθετηθούν σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων
  • Να καταστεί σημαντικά πιο αυτόνομη η φορολογική Διοίκηση και να εξειδικευθεί το πλαίσιο και η νομική ισχύς του επικεφαλής της
  • Να θεσμοθετηθεί νέο σχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο με ειδική αναφορά σε εφορίες- τελωνεία
  • Να καταστεί πλήρως λειτουργικός ένας μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές
  • Να μεταφερθούν 40 νέα ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Το μεγαλύτερο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι, πάντως, η εκπόνηση ενός πειστικού και αποτελεσματικού σχεδίου για τη φοροδιαφυγή, όπως τόνισαν στον Γ. Στουρνάρα οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κομισιόν βγάζει κόκκινη κάρτα με την Έκθεση Αξιολόγησης, δηλώνοντας απογοητευμένη από την απόδοση της φορολογικής Διοίκησης, καθώς δεν επιτεύχθηκαν οι περισσότεροι στόχοι, ενώ υπάρχει μικρή πρόοδος στην εκπαίδευση προσωπικού και στον εκσυγχρονισμό της δομής της.

Στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης (Μάρτιος 2013), η Κομισιόν περιμένει μείωση των εκκρεμών φορολογικών δικών, κάτι που προϋποθέτει μεταρρύθμιση στις δικαστικές διαδικασίες αλλά και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της προδικαστικής διαδικασίας.

Ως πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά κατ' αρχήν στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό. Οι "Ράμπο" της Υπηρεσίας θα έχουν αρμοδιότητες ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων, θα διερευνούν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα και στη διάρκεια των ερευνών αυτών θα αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο.

Θα διενεργεί, επίσης, στοχευμένους και δειγματοληπτικούς ελέγχους πόθεν έσχες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και θα "απορροφήσει" όλες τις παρεμφερείς ελεγκτικές υποθέσεις από άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, συγκροτείται ειδική Επιτροπή στην Οικονομική Επιθεώρηση με αντικείμενο τον επανέλεγχο παλιών υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχει υπόνοια μειωμένης απόδοσης των ελεγκτών, με αποτέλεσμα τη ζημία του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ