Τι θα ζητήσει ο Βενιζέλος από το Σαμαρά στη σύσκεψη των αρχηγών - iefimerida.gr

Τι θα ζητήσει ο Βενιζέλος από το Σαμαρά στη σύσκεψη των αρχηγών

Τι θα συζητήσει ο Βενιζέλος με το Σαμαρά στη σύσκεψη των αρχηγών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκεκριμένα ζητήματα στρατηγικής και λειτουργίας της κυβέρνησης αναμένεται να θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη στις 20.00 υπό τον Πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα από την Ρώμη όπου είχε μεταβεί την Πέμπτη σε εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του Νότου, αναμένεται να καταλήξει στην «γραμμή» με την οποία θα πάει στο Μαξίμου σε σύσκεψη που θα έχει σήμερα με στενούς τους συνεργάτες.

Είναι προφανές ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις και στην κοινωνική συνοχή. Επίσης στη σύσκεψη της Τρίτης, οι τρεις αρχηγοί θα μελετήσουν την ακριβή διατύπωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την νέα συμφωνία.

Ακόμη, στη σύσκεψη της Τρίτης, οι τρεις αρχηγοί θα μελετήσουν την ακριβή διατύπωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την νέα συμφωνία. Είναι πασιφανές ότι απαιτείται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν την κατέστησαν σχεδόν... κουρελόχαρτο.

«Οι εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου έχουν ανατρέψει ή ακυρώσει την προγραμματική συμφωνία η οποία συντάχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Σαχινίδης (Ελεύθερος Τύπος) αναγνωρίζοντας όι ήταν μαξιμαλιστική και τονίζει: «Σήμερα, είναι αναγκαία η επικαιροποίησή της αλλά και η σύνταξη κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης διότι τα φαινόμενα δυσλειτουργίας έχουν πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που είναι συμπτωματικό το ότι δεν είχαμε κάποιο πολιτικό «ατύχημα» μέχρι σήμερα».

Επίσης, ως προς το φορολογικό νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει να μην κάνει ισχυρή κόντρα, αλλά να αρκεστεί σε επιμέρους παρατηρήσεις (για τους αγρότες, για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών κλπ). «Οι βασικές απόψεις που είχαμε, πέρασαν» υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους και τονίζουν ότι τα θέματα που θα θέσουν «δεν είναι άνευ σημασίας αλλά δεν είναι και τα μείζονα».

Ωστόσο στην Ιπποκράτους ανησυχούν για δύο ζητήματα:

1. Αυτή καθ' αυτή την λειτουργία της κυβέρνησης. Θέματα όπως οι υψηλές τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, η μέριμνα για τους δανειολήπτες, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η Παιδεία κλπ είναι ακόμη σε εμβρυικό στάδιο ή έχουν γίνει μεμονωμένες κινήσεις. Ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει παρέμβαση για θέματα Παιδείας αυτή την εβδομάδα, ενώ έχει καταθέσει προτάσεις για σχέδια νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, ανάπηροι) αλλά και πρόταση να κατευθυνθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

2. Το δεύτερο μείζον θέμα για την Ιπποκράτους είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της συμμαχικής κυβέρνησης. Ορισμένα ερωτήματα που μένει να διευκρινιστούν είναι:

Θα τεθεί θέμα ευρύτερης συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση ή όχι; Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δείχνει απρόθυμος προς το παρόν ενώ κάποια στελέχη του επιμένουν για συμμετοχή «πάση δυνάμει».

Θα θέσει ο κ. Βενιζέλος θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου και πολιτικού συστήματος; Υποτίθεται ότι αυτό είναι από τις προτεραιότητες των τριών κομμάτων, μένει να αποδειχθεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Θα θέσει θέμα συντονισμού και κανόνων της κυβέρνησης; Η πρόταση Βενιζέλου για διακομματική επιτροπή που θα ελέγχει προληπτικά τις αποφάσεις ώστε να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί, φαίνεται ότι έχει απορριφθεί από το Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αναγνώρισε εμμέσως στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιπποκράτους, ωστόσο το έλλειμμα συντονισμού παραμένει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ