Στο Κατάρ ο Πρωθυπουργός για το Ελληνικό, οι Ρώσοι θέλουν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Στο Κατάρ ο Πρωθυπουργός για το Ελληνικό, οι Ρώσοι θέλουν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις αφού εκτιμά ότι μετά την εκταμίευση της νέας δόσης και την απομάκρυνση της απειλής για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται.

Η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται στο Κατάρ και συζητάει για το Ελληνικό ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται και επίσημα ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Στο Κατάρ θα μεταβεί και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προγραμματίσει επίσκεψη αλλά αυτή αναβλήθηκε.

«Κορωνίδα» για το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ στην Ελλάδα θεωρείται το Ελληνικό για την αποκρατικοποίηση του οποίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Quatari Diar και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την ισραηλινή Elbit, τη βρετανική London& Regional Properties και την Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στα ταμεία έσοδα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013 από τις αποκρατικοποιήσεις και 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016.

Στις αποκρατικοποιήσεις θα εμπλακεί προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι θα συναντάται προσωπικά με τους επιχειρηματίες που εκδηλώνεουν ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις. Αύριο το πρωί έχουν κληθεί στο γραφείο του όλοι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και η κυβέρνηση επιθυμεί διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

Το πρόβλημα με την επένδυση του Ελληνικού είναι ότι όλοι οι επενδυτές δυσφορούν με τις ασφυκτικές προδιαγραφές που έχουν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εν λευκώ την έκταση σε επενδυτές που θα έχουν στόχο το γρήγορο κέρδος.

Οσο για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι εταιρείες τις οποίες διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις οι Ρώσοι, προκαλώντας τον προβληματισμό τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε γνωστό ότι θα πωληθούν προς 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ