fbpx Συνταγή για Χριστούγεννα γευστικά, χωρίς τρέλες και ψευτοχλιδές | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Συνταγή για Χριστούγεννα γευστικά, χωρίς τρέλες και ψευτοχλιδές

Συνταγή για Χριστούγεννα γευστικά, χωρίς τρέλες και ψευτοχλιδές
14|12|2012 | 17:21

Αν ανοίξετε ένα περιοδικό και θελήσετε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα όπως σας τα προτείνουν θα τρελαθείτε! Βούτυρα, φουά γκρα, πέρλες και φιοριτούρες περιττές που δεν ταιριάζουν στα φετινά Χριστούγεννα. Φέτος θέλουμε σύνεση οικονομική και ζεστασιά για να τα απολαύσουμε.

Ούτε οι πολύπλοκες συνταγές και οι ψευτοχλιδές συνάδουν με τη φετινή διάθεσή μας.

Θα προτείνω μια γιορτινή και γευστική γαλοπούλα που δεν θα είναι ούτε ξερή ούτε άνοστη. Ακούστε με!

Μια γαλοπούλα με κάστανα, μπέικον, δαμάσκηνα και πατατούλες στη γάστρα

Υλικά

1 γαλοπούλα φρέσκια (ή κατεψυγμένη, αν δεν υπάρχει επιλογή)

2 σακκουλάκια κάστανα βρασμένα από το σούπερ μάρκετ

5 φετούλες μπέικον

10-15 δαμάσκηνα ξηραμένα χωρίς κουκούτσι

2 κιλά πατατούλες μικρές και στρογγυλές

Λίγο βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Χοντρό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και την αλατίζετε με χοντρό αλάτι πλουσιοπάροχα. Την τοποθετείτε στη γάστρα

2. Χοντροκόβετε το μπέικον και το τοποθετείτε δίπλα της, μέσα στη γάστρα

3. Προσθέτετε τα έτοιμα, βρασμένα κάστανα και τα δαμάσκηνα

4. Καθαρίζετε τις πατατούλες και βάζετε όσες χωράνε

5. Προσθέτετε λίγο αλάτι πάνω από τα υλικά και πιπέρι

6. Βάλετε το βούτυρο πάνω από τη γαλοπούλα και ραντίζετε με ελαιόλαδο παντού

7. Τέλος, βάζετε το νερό και κλείνετε

8. Τοποθετείτε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς.

9. Μισή ώρα αργότερα βγάζετε τη γάστρα και με ένα πινέλο αλείφετε τη γαλοπούλα με τα υγρά της γάστρας.

Προσοχή σε τέσσερα πράγματα:

1. Αλείφετε τη γαλοπούλα με το πινέλο κάθε μισή ώρα, θα γίνει πολύ μαλακή

2. Κάθε κιλό γαλοπούλας θέλει και 1 ώρα ψήσιμο

3. Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, βάλτε προσεκτικά όσο θέλει

4. Χαμηλώστε το φούρνο στους 200 βαθμούς ως το τέλος

Οταν σερβίρετε αυτή τη γαλοπούλα σε πιατέλα θα μοσχοβολάει! Η γεύση μοιράζεται ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό και τα Χριστούγεννα γίνονται έτσι πιο γιορτινά. Οι πατατούλες που σερβίρετε αρκούν, δεν απαιτείται τίποτε περισσότερο για να συνοδεύσετε το πιάτο.

Με δυο-τρεις σαλάτες, λίγο σολωμό, λίγο από ό,τι θέλετε, μερικά κεριά και κόκκινα κρασιά το γιορτινό τραπέζι θα είναι ό,τι πρέπει για τα φετινά Χριστούγεννα. Κι ένα γλυκό σοκολάτας, οκ!

Και, επιτέλους, θα έχετε μια γαλοπούλα που δεν θα είναι στεγνή.

ΣΧΟΛΙΑ