Αυτές είναι οι 5 πιο καινοτόμες τεχνολογίες του 2012

Πώς μπορεί να ξεδιαλέξει κανείς τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες μέσα σε ένα κόσμο ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και συνεχούς παραγωγής λιγότερο ή περισσότερο πρωτότυπων «μαραφετιών» σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη;

Αυτό το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει το qz.com, το οποίο επέλεξε να παρουσιάσει τις 5 πιο καινοτόμες και επιδραστικές τεχνολογίες που γεννήθηκαν ή εξελίχθηκαν περαιτέρω μέσα στο 2012:

-Σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου ηλεκτρονικών υπολογιστών (Leap Motion, Pointgrab, Elliptic)

Πρόκειται για συστήματα που λειτουργούν σε τρεις διαστάσεις αντί για δύο και επιτρέπουν στο χρήστη να επεξεργαστεί δεδομένα (λόγου χάρη, φωτογραφίες και άλλες εικόνες) με απλές κινήσεις των χεριών στον πραγματικό τρισδιάστατο χώρο.

-Επαυξημένη πραγματικότητα (γυαλιά της Google, παρμπρίζ αυτοκινήτων των GM και Daimler)

Κάθε φορά που μία γυάλινη επιφάνεια «μπαίνει» ανάμεσα στον άνθρωπο και τον κόσμο είναι και μία νέα ευκαιρία δημιουργίας μίας βάσης πληροφοριών. Η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι, ως γνωστόν, μία τεχνολογία που επιτρέπει τη σύντηξη του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, μέσα από οθόνες που «γνωρίζουν» τι βλέπουμε, προβάλλοντας την ίδια στιγμή δεδομένα λογισμικού.

-Μπαταρίες συμπιεσμένου αέρα (LightSail)

Πρόκειται για την λιγότερο κοστοβόρα τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας. Τα συνήθη συστήματα συμπιεσμένου αέρα επιστρέφουν μόνο το 10% της ενέργειας που εισάγεται σε αυτά. Η μπαταρία της LightSail, όμως, καταφέρνει να φτάσει το απροσπέλαστο μέχρι σήμερα 70%.

-Αυτοκινούμενα οχήματα (Arcimoto, αυτοκίνητο δίχως οδηγό της Google)

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το τέλος των αυτοκινήτων όπως τα ξέρουμε. Από τεχνική άποψη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Arcimoto είναι μοτοσικλέτες. Μέσα σε ένα κόσμο, όμως, αυτο-οδηγούμενων οχημάτων είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ανθρωπότητα.

-Εξαιρετικά χαμηλού κόστους διαδικτυακές συσκευές (Jana, Jolla, Facebook, Datawind)

Πολύ απλά, προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή είναι λιγότερο ακριβές απ' ότι τα φτηνότερα smartphones.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ