Δημοσίευση των αποφάσεων της Βουλής στη «Διαύγεια» ζητούν οι βουλευτές - iefimerida.gr

Δημοσίευση των αποφάσεων της Βουλής στη «Διαύγεια» ζητούν οι βουλευτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη για διαφάνεια στο σύνολο τη λειτουργίας της Βουλής εξέφρασαν οι βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν και την ένταξη της Βουλής στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα «Διαύγεια», ή κάποιο αντίστοιχο που να παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στις αποφάσεις και τις πράξεις τη Βουλής.

Σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνεται ότι μόνο η ίδια η Βουλή είναι εκείνη που μπορεί να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξή της στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα, για την ανάγκη να εφαρμόσει και η Βουλή το Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Στο σχετικό έγγραφο, αναφέρονται οι φορείς που είναι υπόχρεοι δημοσίευσης των πράξεων που εκδίδουν καθώς και των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων. Ωστόσο η Βουλή δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους του Ν. 3861/2010 περί «Ενίσχυσης της διαφάνειας και Ανάρτησης νόμων πράξεων στο διαδίκτυο».

Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά, η νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την ένταξη της Βουλής των Ελλήνων στην κατηγορία των υπόχρεων προς εφαρμογή του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ φορέων, ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων» και προσθέτει ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δύναται, εάν απαιτηθεί, να υποστηρίξει σε αμιγώς τεχνικό επίπεδο την όποια σχετική προσπάθεια/πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων να ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3861/2010 περί Ενίσχυσης της διαφάνειας και Ανάρτησης-νόμων πράξεων στο διαδίκτυο».

Παράλληλα πριν λίγες μέρας, ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητώντας να ενημερωθεί για ποιο λόγο οι δαπάνες της Βουλής δεν δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Στην ερώτηση του κ Τριαντάφυλλου είχε απαντήσει εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στοιχεία σχετικά με την επιχορήγηση του συγκεκριμένου Ιδρύματος, διότι την αρμοδιότητα για την κατάρτιση, έγκριση και εκτέλεση του προϋπολογισμού της ασκεί η ίδια η Βουλή (άρθρο 120 του Κανονισμού της Βουλής).

Ανάλογη απάντηση διαβίβασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με την οποία τον ενημέρωσε ότι το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, του οποίου η οργάνωση και λειτουργία διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, επομένως τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου Ιδρύματος εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ