Ποτάμι σε φεγγάρι του Κρόνου ανακάλυψε το «Κασίνι» της NASA [εικόνα-βίντεο] - iefimerida.gr

Ποτάμι σε φεγγάρι του Κρόνου ανακάλυψε το «Κασίνι» της NASA [εικόνα-βίντεο]

Ποτάμι σε φεγγάρι του Κρόνου ανακάλυψε το «Κασίνι» της NASA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διαστημικό σκάφος Κασίνι της NASA που εξερευνά τον πλανητικό σύστημα του Κρόνου έστειλε φωτογραφίες όπου για πρώτη φορά απεικονίζεται ένα κανονικό ποτάμι σε πλανήτη διαφορετικό της Γης.

Στις φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος Κασίνι στη Γη (τραβήχτηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2012) από τον βόρειο πόλο του παγωμένου Τιτάνα, που είναι φεγγάρι του Κρόνου, φαίνεται να απεικονίζεται ένα ποτάμι συνολικού μήκους 200 μιλίων στο οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κυλούν υδρογονάνθρακες. Το ποτάμι διέρχεται μέσα από πεδιάδα μεταφέροντας ποσότητα υγρού και εκβάλλει σε μια τεράστια «θάλασσα», την Κράκεν Μάρε, που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με τη Μεσόγειο.

Ποτάμι σε φεγγάρι του Κρόνου ανακάλυψε το «Κασίνι» της NASA [εικόνα-βίντεο] | iefimerida.gr 0



Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά, ούτε η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι θα υπάρχει ζωή στον Τιτάνα. Οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι αυτό του Κρόνου είναι κάτω από τους -140 βαθμούς Κελσίου. Εδώ και καιρό όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Τιτάνας παρουσιάζει παρόμοιο «κύκλο» με τη Γη. Πέφτουν βροχές, και ποτάμια μετακινούν το υγρό μεθάνιο σε λίμνες και θάλασσες, όπου αρχίζει η εξάτμισή τους. Όπως συμβαίνει στη Γη με το νερό. Μόνο που στον Τιτάνα το υγρό είναι μεθάνιο ενώ η επιφάνειά του είναι σκεπασμένη κυρίως με πάγους, κάτω από τους οποίους ρέει το υγρό. Η ανακάλυψη του ποταμιού θα επιβεβαιώσει τη θεωρία των επιστημόνων ότι η θερμότητα που παράγεται από τον ραδιενεργό πυρήνα του Τιτάνα διατηρεί σε υγρή μορφή τους υδρογονάνθρακες και εκεί ίσως να υπάρχουν μικροβιακοί οργανισμοί...

Δείτε βίντεο εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ