Reuters: Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αγοράσει ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν για να μειωθεί το χρέος - iefimerida.gr

Reuters: Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αγοράσει ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν για να μειωθεί το χρέος

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να αγοράσει ομόλογα που δεν κουρεύτηκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να αγοράσει ομόλογα επενδυτών που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους για να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε από τη μικρότερη του αναμενόμενου συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Η μικρότερη, από εκείνη που περίμενε η ελληνική κυβέρνηση, συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς δημιούργησε μια «τρύπα» της τάξης του 1,4% στον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι κάλυψης του κενού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της ευρωζώνης η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να επαναγοράσει ομόλογα που κατέχουν επενδυτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα χρέους στις αρχές του έτους.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από την επαναγορά χρέους έφτασε τα 31,9 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,5% .

Ωστόσο, στο προηγούμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είχαν συμφωνήσει ότι με την επαναγορά ομολόγων το χρέους θα μειωνόταν κατά 11% του ΑΕΠ με σκοπό να φθάσει το 124% έως το 2020.

Συνεπώς, το 1,4% που υπολείπεται από την επαναγορά χρέους θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά των ομολόγων που εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», στις αρχές του έτους.

«Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν πρόσθετα περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, ώστε η απόδοση των πρόσθετων έκτακτων μέτρων να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, όπως ορίζεται στο μνημόνιο», αναφέρεται σε μια υποσημείωση του εγγράφου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ