Η Ισπανία περνά στην αντεπίθεση για τα "φονικά" αγγουράκια - iefimerida.gr

Η Ισπανία περνά στην αντεπίθεση για τα "φονικά" αγγουράκια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τις πληροφορίες ότι τα ισπανικά αγγούρια ευθύνονται για την διατροφική δηλητηρίαση που έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη, όπως δήλωσε χθες Τρίτη η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ.

Η Ισπανία πρώτα θα εκτιμήσει αυτές τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν έχει τη δυνατότητα "να ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας", δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου από το Μεξικό.

Προς το παρόν "αυτό που είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας είναι να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης", υπογράμμισε η Χιμένεθ.

"Πάντα λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε αν η μόλυνση προήλθε στη διάρκεια της παραγωγής ή της μεταφοράς αυτών των λαχανικών", πρόσθεσε.

Ενα σπάνιο είδος του βακτηρίου E.coli έχει προκαλέσει επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ) στη Γερμανία, όμως το βακτήριο δεν εντοπίστηκε στα αγγούρια που εισήχθησαν από την Ισπανία κι έτσι η προέλευση αυτής της "χωρίς προηγούμενο" μόλυνσης δεν είναι ακόμη γνωστή, όπως ανακκοίνωσε χθες Τρίτη η Ευρωπαϊκη Επιτροπή.

Η Επιτροπή πρόσθεσε επίσης ότι έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία. Σύμφωνα πάντως με τις γερμανικές αρχές οι νεκροί είναι 15 και 373 οι περιπτώσεις μολύνσεως.

Κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ

Θέμα αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τροφίμων δημιουργείται με την υπόθεση του βακτηρίου Ε.coli, καθώς ούτε η αρχική πηγή μόλυνσης έχει εντοπιστεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι τα λαχανικά της Ισπανίας έχουν μολυνθεί, εντείνοντας έτσι την ανασφάλεια των καταναλωτών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Φινλανδή υπουργό Γεωργίας Σίρκα-Λίζα Αντίλα, «τα μολυσμένα αγγούρια δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο πιάτο των Γερμανών καταναλωτών, αν είχαν τηρηθεί οι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας», ενώ τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται η Γερμανία φέτος σε υπόθεση μόλυνσης τροφίμων - παραπέμποντας σχετικά στην τοξική διοξίνη που είχε μολύνει τα πουλερικά, τα αυγά και τα χοιρινά προϊόντα.

Το σύστημα επομένως κάπου χωλαίνει και η διαπίστωση έγινε αφού σημειώθηκαν 15 θάνατοι και 373 μολύνσεις ανθρώπων και αφού προκλήθηκαν ζημιές στην ισπανική γεωργία (ύψους 200 εκ.ευρω τη βδομάδα) και στις ολλανδικές εξαγωγές (ύψους 10 εκ.ευρω τη βδομάδα).

Το θέμα σταδιακά λαμβάνει διαστάσεις που τείνουν να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε το ενδιαφέρον της για τον εντοπισμό της εστίας της μόλυνσης σε «πρώτιστη προτεραιότητα», ενώ συζητείται η σύγκληση κοινού συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Κατανάλωσης.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλειοψηφία των προσώπων που μολύνθηκαν από το βακτήριο (στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία) είχαν περάσει από τη Γερμανία.

Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών που έλαβε χώρα άλλωστε στην Ουγγαρία τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ύποπτα προϊόντα μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Τσεχία.

Μέγα «θύμα» της υπόθεσης πάντως είναι η γεωργία της Ισπανίας, καθώς τα προϊόντα της απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, αποσύρθηκαν από τα ράφια στη Τσεχία και τη Γαλλία, είδαν τις παραγωγές τους σε λαχανικά να ακυρώνονται μαζικά από το Βέλγιο και την Αυστρία. «Η εικόνα της Ισπανίας έχει καταστραφεί, οι ισπανοί παραγωγοί έχουν καταστραφεί και η Ισπανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ.

Οι διαμαρτυρίες της Ισπανίας οφείλονται στις αντιφάσεις που σημειώθηκαν, καθώς οι υγειονομικές αρχές του Αμβούργου ενοχοποίησαν ισπανικής παραγωγής αγγούρια, πλην όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι το βακτήριο είχε διαδοθεί από άλλα τρόφιμα άγνωστης προέλευσης. Κατά τις πληροφορίες, η Μαδρίτη εξετάζει την πιθανότητα υποβολής αιτήματος αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστη η γεωργία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ