Προβόπουλος: Ιστορικά πρωτοφανής για την Ελλάδα η ύφεση σε καιρό ειρήνης

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και γρηγορότερα απ'ό,τι προβλέπεται σήμερα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μελανά χρώματα και τόνισε ότι οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. «Υφεση αυτής της έντασης και διάρκειας είναι ιστορικά πρωτοφανής για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης και έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Διότι η έλλειψη επενδύσεων και η παρατεταμένη ανεργία συντελούν στην απαξίωση του υλικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου» προειδοποίησε.

Ο κ. Προβόπουλος παρότι επεσήμανε ότι σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια εντούτοις η ανάπτυξη και η ανάκαμψη εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι :

  • Να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
  • Να γίνει μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

«Σε καμμία περίπτωση οι προβλέψεις του Μνημονίου δεν υποκαθιστούν την ευθυνη της Ελλάδας να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης -μια εθνική στρατηγική για τη ριζική αλλαγή των δομών της οικονομίας και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της» αναφέρει ο κ. Προβόπουλος.

Αισιόδοξος ότι η οικονομία στη χώρα μας αλλάζει και η Ελλάδα απομακρύνεται από τις πρακτικές του παρελθόντος εμφανίζεται ο κ. Προβόπουλος και επισημαίνει ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί γρήγορα αν εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης επίκειται.

Απαισιόδοξα είναι ωστόσο τα μεγέθη που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ αφού προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4%-4,5% το 2013 και ότι η ανάκαμψη θα φθάσει στη διάρκεια του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ