Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Λυρική και η απώλεια 20.000 ευρώ - iefimerida.gr

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Λυρική και η απώλεια 20.000 ευρώ

Ο θρίαμβος της Λυρικής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και ξαφνικά, η επέλαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μοιάζει να βρίσκει αναχώματα – καθώς οι αντιδράσεις των εργαζομένων που ζητούν να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου ρίχνουν αυλαία σε παραστάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο και προκαλούν κακοφωνίες.

20.000 ευρώ έχασε η Λυρική την προηγούμενη Κυριακή και μόνο, λόγω της ακύρωσης των παραστάσεων του Καρυοθραύστη (πληρότητα 100% στην αίθουσα) και της Κοκκινοσκουφίτσας (πληρότητα 90%). Αφορμή ήταν η στάση εργασίας τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων καθώς και βοηθητικού προσωπικού, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου. Απαιτούν να εξισωθούν με τους καλλιτέχνες που υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς (μιλούν για άδικο διαχωρισμό), υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν όλοι το ίδιο στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου της Λυρικής. Ουσιαστικά, ένας τεχνικός για παράδειγμα, διεκδικεί να αντιμετωπίζεται όπως το πρώτο βιολί και όχι όπως ένας τεχνικός σε νοσοκομείο στη ΔΕΗ κ.ο.κ..

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Λυρική και η απώλεια 20.000 ευρώ | iefimerida.gr 0

Οι αντιδράσεις πυροδοτούν εντάσεις στη Λυρική Σκηνή που τα τελευταία δύο χρόνια δεν απέφυγε απλώς το λουκέτο, αλλά έγινε διεθνής είδηση, παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις σε κατάμεστες αίθουσες, πήγε να συναντήσει το κοινό σε απρόσμενα σημεία της πόλης και που ετοιμάζεται ολοταχώς για τη στέγασή της στο Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προφανώς, η προσπάθεια είναι συνολική και οι εργαζόμενοι δοκιμάστηκαν και εργάστηκαν σκληρά για να κατορθώσει η Λυρική αυτό που φαινόταν αδύνατο. Τώρα όμως το πρόγραμμα μοιάζει να μπαίνει σε κίνδυνο: εκτός από τις ακυρώσεις της προηγούμενης Κυριακής, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει να γίνει η πρεμιέρα του Μαγικού Αυλού την Κυριακή, ενώ καθυστερεί σημαντικά η κατασκευή των επιβλητικών σκηνικών για τον Σικελικό Εσπερινό, που θα ανέβει τον Ιανουάριο από τη Λυρική στο Μέγαρο Μουσικής.

Η όπερα της τρόικας και οι εξαιρέσεις

Με το πολυνομοσχέδιο του Νοεμβρίου εκλήθη και η Λυρική Σκηνή (όπως το σύνολο του δημοσίου τομέα) να μπει στο ενιαίο μισθολόγιο. Αμέσως η διοίκηση της Λυρικής ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξει εξαίρεση για την περίπτωση της Λυρικής, για το σύνολο των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις. Η απάντηση ήρθε από το Υπουργείο Οικονομικών: εξαιρούνται μόνο οι καλλιτέχνες, το υπόλοιπο διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό θα αντιμετωπιστεί όπως οι ηλεκτρολόγοι, γραμματείς κ.λ.π. των νοσοκομείων, του ΟΤΕ και κάθε άλλης δημόσιας υπηρεσίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Λυρική και η απώλεια 20.000 ευρώ | iefimerida.gr 1

Συγκεκριμένα οι μουσικοί- η ορχήστρα δηλαδή- που ανήκουνστα ειδικά μισθολόγια, θα δουν τις αμοιβές τους να καθορίζονται με βάση το νόμο του 2003. Δηλαδή, οπωσδήποτε θα έχουν μειώσεις, όμως και πάλι μικρότερες από αυτές που θα υποστεί το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Όσον αφορά στους υπόλοιπους καλλιτέχνες της Λυρικής, οι μισθοί τους θα καθοριστούν από τον Υπουργό Οικονομικών. Προφανώς θα είναι και αυτοί μειωμένοι, αν και λιγότερο απ' ότι όσων σήμερα διαμαρτύρονται στη Λυρική.

Οι τεχνικοί πραγματοποιούν κάθε μέρα δύο συνεχιζόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν και έγιναν αμέσως δεκτοί από τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα ο οποίος τους εξήγησε ότι η εξίσωσή με το καθεστώς των καλλιτεχνών, δεν είναι θέμα του ΔΣ, ούτε του ίδιου, ούτε καν του Υπουργού Οικονομικών, αλλά ουσιαστικά της τρόικα.

Η Λυρική δεν θα σιγήσει

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, συνεχίζονται εντατικά οι πρόβες για τον Μαγικό Αυλό που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που του δίνει ο νομοθέτης για να γίνει η παράσταση κανονικά. Πάση θυσία. Είναι πεποίθησή του ότι η Λυρική δεν πρέπει να σιγήσει, κυρίως τώρα, που το κοινό την στήριξε με ενθουσιασμό και που είδε ουσιαστικά μέσα από το στοίχημα της Λυρικής την πιθανότητα-δυνατότητα της επιτυχίας. Για άλλη μια φορά το ερώτημα είναι αν θα κατορθώσουν όλοι να ξεπεράσουν τα συμφέροντα των ομάδων και να δουν την μεγάλη εικόνα.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Λυρική και η απώλεια 20.000 ευρώ | iefimerida.gr 2

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ