Έρχονται μέτρα-σοκ, δεν μειώνεται τελικά ο ΦΠΑ - iefimerida.gr

Έρχονται μέτρα-σοκ, δεν μειώνεται τελικά ο ΦΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βαρύ θα είναι το επιπλέον φορτίο που πρέπει να σηκώσουν οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς δεν θα αλλάξει η αρχική συνταγή για την εξασφάλιση των 6,4 δισ ευρώ που απαιτεί η Τρόικα, προκειμένου να κλειδώσει η μείωση του Ελλείμματος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι η ζυγαριά των πρόσθετων μέτρων θα γείρει για μια ακόμα φορά προς τη πλευρά των φορολογικών εσόδων. Ενώ λοιπόν βαίνουν προς ολοκλήρωση οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις από την υπογραφή του Μνημονίου και μετά, όλα δείχνουν ότι η απέλπιδα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να αμβλύνει κάποιες "γωνίες" του φορολογικού κυρίως "πακέτου", προσέκρουσε στην άρνηση της Τρόικας, η οποία λόγω των κακών επιδόσεων των προηγούμενων μηνών και της ανάγκης να καλυφθούν άμεσα οι διαφαινόμενες αποκλίσεις του 2011, έβγαλε "κόκκινη" κάρτα στις προτάσεις περί μείωσης φορολογικών βαρών, τουλάχιστον στη παρούσα φάση.
Είναι ενδεικτικό ότι στον απόηχο των πληροφοριών εκ Γερμανίας που μετέδωσε το REUTERS, ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ- πρόταση που σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ και την ΗΜΕΡΗΣΙΑ έβαλε στο τραπέζι η Κυβέρνηση- ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με νόημα ότι μπορεί να είναι ζητούμενο η μείωση της φορολογίας αλλά χρειάζονται άμεσα αποτελέσματα, ενώ υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε την ίδια ώρα ότι "το 2011 χρειάζεται έσοδα".


Στο νέο "πακέτο" που ετοιμάζεται και θα εξειδικευθεί αμέσως μετά τη κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται η μετάταξη του κλάδου εστίασης σε ΦΠΑ 23% από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία), η μείωση του αφορολογήτου από β' 6μηνο με εξαίρεση του συνταξιούχους, η αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας κατά τουλάχιστον 10%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, η επιβολή ειδικού φόρου σε αναψυκτικά- φυσικό αέριο, ο... κεφαλικός φόρος σε ακίνητα, μεγάλα Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, η εισφορά υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, η υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η ειδική εισφορά σε συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις, η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση του ΛΑΦΚΑ, το "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο, οι περικοπές αποδοχών στα υψηλά κλιμάκια Δημοσίου.


Με την έκτακτη... εμφάνιση της Λ. Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι "έκλεισε" επίσης το "πακέτο" των εργασιακών σχέσεων που ήταν σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες άναψε "πράσινο φως" στη ρύθμιση που προβλέπει μισθό 590 ευρώ σε ανειδίκευτους εργάτες δηλαδή 20% κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (η ρύθμιση για το 8ωρο που μετατρέπεται σε 10ωρο θα έχει αναφορά σε χρονικό διάστημα 6 μηνών αντί 4 μηνών που ισχύει σήμερα), στις αλλαγές που έρχονται στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (από 2 έτη με ανανέωση 2 φορές, αυξάνεται σε 3 έτη με 3 ανανεώσεις).
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, εν αναμονή των εκπροσώπων της DEUTSCHE TELEKOM για τις διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένουν στο ότι η συμμετοχή των ξένων στον Φορέα που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις, θα περιορίζεται σε ρόλο παροχής τεχνικών συμβουλών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις τη τελευταία στιγμή.


Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, σήμερα πραγματοποιείται συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν στη Βιέννη, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο EUROGROUP, το οποίο με τη σειρά του θα καταλήξει στα κείμενα επί των οποίων θα ληφθούν οι αποφάσεις (και) για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Αν και η ελληνική πλευρά έχει χαμηλώσει πολύ το πήχη και τις προσδοκίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο παρασκήνιο έχουν προχωρήσει πολύ οι συζητήσεις περί εθελοντικής διακράτησης και δεν αποκλείεται "ψήγματα" αυτών των συζητήσεων να πάρουν σάρκα και οστά στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουνίου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ