Εμπλοκή με τη φορολογική κλίμακα – Τι ζητά η Τρόικα -Τον Μάιο το νέο ποινολόγιο - iefimerida.gr

Εμπλοκή με τη φορολογική κλίμακα – Τι ζητά η Τρόικα -Τον Μάιο το νέο ποινολόγιο

Εμπλοκή με τη φορολογική κλίμακα – Τον Μάιο το νέο ποινολόγιο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε αλλαγές στη φορολογική κλίμακα οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα επιμένει στο ότι η κλίμακα που «πέρασε» από τη διακομματική, προκαλεί στρεβλώσεις στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ!

Αυτός ήταν ένας- αν όχι ο σημαντικότερος- λόγος που το οικονομικό επιτελείο θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή τη Παρασκευή, με αλλαγές κατ' αρχήν στη κλίμακα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τη φοροδιαφυγή- κυρίως το νέο ποινολόγιο- δεν θα έρθει ούτε το Φεβρουάριο ούτε το Μάρτιο αλλά στο τέλος Μαΐου, καθώς η Τρόικα απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το σχέδιο της Καραγιώργη Σερβίας, παραπέμποντας στη διεθνή πρακτική.

Ειδικότερα, στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τη Πέμπτη με λεπτομέρειες το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, καθώς συν τοις άλλοις η Τρόικα επιμένει στο ότι η κλίμακα που ετοίμασε η κυβέρνηση (21% έως τις 25.000 ευρώ, 36% για εισοδήματα από 25.000 έως 40.000 ευρώ και 40% για το υπερβάλλον εισόδημα) προκαλεί στρεβλώσεις κυρίως στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ήτοι προκαλείται μη προοδευτική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους δεν μπορεί να υιοθετήσει τη πρόταση της Τρόικα για συντελεστή 45% πάνω από τις 26.000 ευρώ με διατήρηση ανέπαφης της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα πάμε σε τεχνικές διορθώσεις, όπως η εφαρμογή του συντελεστή 40% από τις 43.000 και όχι από τις 40.000 ευρώ.

Μείζον θέμα για τους χειρισμούς της Καραγιώργη Σερβίας δημιουργείται από την απόρριψη από τη Τρόικα του σχεδίου για τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και όπως δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα ανατεθεί σε ειδικό εμπειρογνώμονα επικεφαλής ομάδας, η μελέτη των συστημάτων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να κατατεθεί στο τέλος Μαΐου το βασικότερο κομμάτι του φορολογικού, που θα αφορά στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά, πάντως, στο πλαίσιο συλλογής των αποδείξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σύστημα θα έρθει μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο τη Παρασκευή, έχοντας ως βασική ιδέα τη παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους π.χ. συμμετοχή σε κληρώσεις ή ειδικά φορολογικά μπόνους, για τη συλλογή αποδείξεων από τη λήψη υπηρεσιών «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής», όπως έχει υποδείξει στην ελληνική πλευρά η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, κάτι που σημαίνει ότι για τα εισοδήματα του 2012 θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις στο ύψος του 25% του εισοδήματος έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ