Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις λόγω συμπλήρωσης 18μηνου - iefimerida.gr

Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις λόγω συμπλήρωσης 18μηνου

Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις λόγω συμπλήρωσης 18μηνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομοθετική ρύθμιση προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο των αποφυλακίσεων για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου με αφορμή το σάλο που ξέσπασε από την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για τη διπλή δολοφονία των αστυνομικών στο Ρέντη.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Ρουπακιώτης προτείνει την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού περιεχομένου ώστε οι αποφάσεις που αφορούν κακουργήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, καθώς και κακουργήματα που ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη να εκδίδονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων στις εν λόγω υποθέσεις.

Ο αναγκαίες δικονομικές ρυθμίσεις θα ορίζουν υποχρεωτικά συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης της προδικασίας, αλλά και τον υποχρεωτικό και κατ΄απόλυτη προτεραιότητα ορισμό δικάσιμου.

Η ανάκριση θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών, το βούλευμα θα εκδίδεται άμεσα και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται εντός του έτους.

Επιπλέον, για την επιτάχυνση στις δυσχερείς υποθέσεις θα ορίζονται δύο ή περισσότεροι ανακριτές και ο ορισμός δικασίμου θα γίνεται υποχρεωτικά μέχρι 40 ημέρες από την ημερομηνία που διαβιβάστηκαν τα έγγραφα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τέλος, ο κ. Ρουπακιώτης με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας ζητεί να του γνωρίσουν τον αριθμό των βουλευμάτων που εκδόθηκαν στην περιφέρειά τους κατά την τελευταία διετία, περί αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες για τους ενήλικες και 6 μήνες για τους ανήλικους), καθώς και πόσο χρόνο κρατήθηκαν σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας οι σχετικές υποθέσεις.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ