Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία - iefimerida.gr

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ για το σώμα και το θάνατο στη Σκωτία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρηξικέλευθος και μεθοδικός, ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θα παρουσιάσει από το Σάββατο μέρος της συλλογής του με έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, με τίτλο «Από τον θάνατο στον θάνατο και άλλες μικρές ιστορίες».

Πέρυσι ήταν το περίφημο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο που παρουσίασε μέρος της συλλογής Δασκαλόπουλου, σε μία εμπειρία σπάνια για το διεθνές κοινό της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης: είδε να αποκαλύπτονται μπροστά του κορυφαία έργα τέχνης που όμως δεν έχουν την εμπειρία της δημόσιας θέασης, καθώς δεν εκτίθενται σταθερά κάπου. Τα περισσότερα έργα της συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου – νυν προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανών- βρίσκονται στο χώρο του ή τυλιγμένα και καλυμμένα σε ειδικές αποθήκες αφού, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Δάκη Ιωάννου, δεν έχει εκθεσιακό χώρο.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία  | iefimerida.gr 0

Την εμπειρία της επαφής με 120 έργα σταθμούς αυτής της συλλογής, θα έχουν από το Σάββατο (και ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2013) όσοι επισκεφθούν την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στο Εδιμβούργο, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση με τον τίτλο «Από τον θάνατο στον θάνατο και άλλες μικρές ιστορίες» (From Death to Death & Other Small Tales»). Η αφήγηση της περιπέτειας και εμπλοκής του σώματος από το συλλογικό ασυνείδητο ως την κοινωνική έκφραση, αποτυπώνεται στην έκθεση μέσα από έργα των Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Πικάσο, Τζότζεφ Μπόις (αποτελεί και την πηγή για τον τίτλο της έκθεσης), Λουίζ Μπουρζουά, Σάρα Λούκας, Μαγκρίτ, αλλά και δυο Ελλήνων: του Βλάση Κανιάρη και του Στάθη Λογοθέτη.

Έργο- σαρδόνιος φόρος τιμής στη Ευρώπη που αρχίζει και τελειώνει

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποτελεί μια μοναδική περίπτωση συλλέκτη που συστηματικά και με μέθοδο συλλέγει έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, δημιουργώντας μια σταθερή αφήγηση, δημιουργώντας κρίκους σε μια εικαστική αλυσίδα και επιδιώκοντας την ιστορική συνέχεια στη συλλογή του. Σε αντίθεση δηλαδή με άλλους κορυφαίους συλλέκτες του κόσμου που έχουν εμμονές προς συγκεκριμένες σχολές, ο Δασκαλόπουλος ενδιαφέρεται για τη μεγαλύτερη εικόνα. Στη συλλογή του θα βρει κανείς μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας τέχνης, αλλά όχι διάττοντες αστέρες. Θα εντοπίσει υπογραφές που δεν επιδέχονται εύκολα κριτικής αμφισβήτησης. Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο και κερδισμένο στοίχημα.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία  | iefimerida.gr 1

Τα έργα στα οποία επενδύει, έχουν επίσης έντονο το χαρακτήρα του πολιτικού και κοινωνικού σχολίου. Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές του για την έκθεση «Ευρώπη – κρίση ή δύση;» που παρουσίασε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τα έργα «Οι Καρποί της Εργασίας» της Νατάσας Σαντρ Χαγκιγκιάν και το «Μηχάνημα που Καταστρέφει Πιστωτικές Κάρτες» του ΜάικλΛάντι.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε δηλώσει τότε: «Η εγκατάσταση της Χαγκιγκιάν αποτίνει έναν μάλλον σαρδόνιο φόρο τιμής σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που μοιάζει να αρχίζει και να τελειώνει... στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το όνειρο της ένωσης των λαών και του ενιαίου νομίσματος συνυπάρχει πλέον με τα χρέη, τις περικοπές και την ανεργία, αποσαθρώνεται από τα πλήγματα των αγορών και την κοινωνική δυσφορία».

Πολιτισμός σημαίνει ανάπτυξη

«Η τέχνη είναι ψωμί και όχι παντεσπάνι. Τα έργα τέχνης είναι προϊόντα εσωτερικής ανάγκης που δεν καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο. Η πολιτισμική ανάπτυξη είναι από τα ζητούμενα βασικά. Η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί ένα από τα πιο σίγουρα αναπτυξιακά στοιχήματα», δήλωνε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε με την ιδιότητα του συλλέκτη ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Με μια συλλογή που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνούς κοινού και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού city-break, παραμένει μεγάλο ζητούμενο το αν και πού θα μπορούσε να στεγαστεί η συλλογή του. Η στενή και δημιουργική του σχέση με το ΕΜΣΤ θα μπορούσε -λένε πολλοί- να οδηγήσει σε μια πλατφόρμα για τη συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο συλλέκτης και πρόεδρος του ΣΕΒ έχει ισχυρό ενδιαφέρον για τον μοναδικής αισθητικής και ενέργειας χώρο της Πειραιώς 260 – εκεί που στεγάζονται οι πρωτοποριακές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία  | iefimerida.gr 2

Οι αιφνιδιασμοί του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στη Σκωτία

Τώρα, είναι η στιγμή να απασχολήσει και πάλι το διεθνές κοινό με τη νέα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας: Ο Δρ. Simon Groom, Διευθυντής της Πινακοθήκης σημειώνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και θεωρούμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εθνική συλλογή τέχνης πλάι σ' αυτή την παγκοσμίου φήμης συλλογή μια μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πινακοθήκης Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας. Μας επιτρέπει να φέρουμε το κοινό της Σκωτίας σε επαφή με τα κορυφαία δείγματα της διεθνούς σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής ενόσω εξακολουθούμε να καινοτομούμε στον τρόπο αξιοποίησης της δικής μας συλλογής έτσι ώστε να παρουσιάσουμε τελικά μια έκθεση τολμηρή, που τη χαρακτηρίζει το στοιχείο της έκπληξης και του αιφνιδιασμού, μια έκθεση διεθνούς απήχησης.»

Ο διάλογος των έργων της συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τα έργα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης (φωτογραφία κάτω), θα είναι διαρκής, σε μια έξυπνη σκηνοθεσία που επιδιώκει αντιπαραθέσεις και αιφνιδιασμούς (όπως σημειώνει και ο κ. Groom) μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, γλυπτικής και ζωγραφικής, εκφραστικών και μινιμαλιστικών μορφών. Aιφνιδιασμοί που θα έχουν ως τελικό στόχο να απογυμνώσουν την οπτική της τέχνης για το φθαρτό αλλά και μυθικό σώμα. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί να δει ένα από τα άγρια συγκινητικά γλυπτά της Louise Bourgeois δίπλα στο έργο του Marcel Duchamp.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «το σώμα, ο θάνατος και άλλες μικρές ιστορίες» στη Σκωτία  | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ