Χιλιανοί μεταλλωρύχοι: Από τα τάρταρα στα ουράνια! - iefimerida.gr

Χιλιανοί μεταλλωρύχοι: Από τα τάρταρα στα ουράνια!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ζωή και κότα την περνάνε οι 33 μεταλλωρύχοι της Χιλής. Οι 33 άνθρωποι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης για περισσότερο από 2 μήνες το 2010 και συγκλόνισαν τους κατοίκους όλου του πλανήτη που αγωνιούσαν μέχρι την τελική τους διάσωση, έχουν αποζημιωθεί και με το παραπάνω για την περιπέτειά τους, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι ενός κακού χίλια... καλά έπονται!

Μέσα σε μια νύχτα και μετά από ένα μαρτύριο που κράτησε 69 ημέρες, 33 Χιλιανοί μεταμορφώθηκαν από απλοί άσημοι μεταλλωρύχοι σε ήρωες της ανθρωπότητας, πρεσβευτές της ειρήνης και του λόγου του θεού, ενώ λούστηκαν από δώρα που έρχονται από όλον τον κόσμο!

Ο βομβαρδισμός των δώρων είχε αρχίσει πριν ακόμα γίνει ο απεγκλωβισμός, αφού επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη υπόσχονταν δώρα στους 33 μεταλλωρύχους αν τελικά κατάφερναν να επιβιώσουν. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαρδινογιάννης, ιδιοκτήτης της ελληνικής μεταλλουργικής εταιρείας Elmin, ο οποίος υποσχέθηκε τις διακοπές των ονείρων τους στους 33 Χιλιανούς και τήρησε την υπόσχεσή του, αφού οι 33 μεταλλωρύχοι μαζί με ένα φιλικό τους ή συγγενικό πρόσωπο βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη καλεσμένοι της Elmin και θα μείνουν σε ένα 5άστερο υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Νωρίτερα, αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, είχαν δεχτεί επιταγές ύψους 10.000 δολαρίων (έκαστη) από τον Χιλιανό φιλάνθρωπο Leonardo Farkas, ενώ ο Steve Jobs, το αφεντικό της πολυδύναμης εταιρείας πληροφορικής Apple, τους χάρισε όσο ήταν ακόμα εγκλωβισμένοι το τελευταίο μοντέλο του iPod touch αλλά οι αρχές δεν είχαν επιτρέψει να δοθούν τα iPod στους μεταλλωρύχους όσο βρίσκονταν ακόμα στις στοές γιατί φοβόντουσαν ότι ακούγοντας μουσική θα απομονώνονταν από τους άλλους εργάτες, κάτι που θα έθετε την επιβίωσή τους και τη διατήρηση καλού κλίματος σε κίνδυνο. Όμως αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό οι μεταλλωρύχοι τα κονόμησαν τα καινούρια iPod.

Ο ένας από τους μεταλλωρύχους, ο Edison Pena, είχε ζητήσει να ακούει Elvis όσο βρίσκονταν εγκλωβισμένος και αυτό του το αίτημα συγκίνησε τους υπεύθυνους της Elvis Presley Enterprises, που κάλεσαν τον Pena και τη σύζυγό του για διακοπές στη θρυλική Graceland στο Memphis (βλ. βίντεο από την επίσκεψη) με όλα τα έξοδα πληρωμένα και τα αεροπορικά εισιτήρια δώρο της Delta Airlines, ενώ όλοι οι μεταλλωρύχοι δέχτηκαν εκατοντάδες Elvis-δώρα, από CD και DVD, μέχρι γυαλιά ηλίου Elvis και άλλα κιτσάτα σουβενίρ. Μάλιστα, ο Edison βρέθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο Las Vegas όπου παρακολούθησε και συμμετείχε στην παράσταση αφιέρωμα στον αγαπημένο του Elvis του Cirque De Soleil, ενώ κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να κάνει ντουέτο με την Olivia Newton, πράγμα που συνέβη σε συναυλία της Olivia στο Santiago (βλ. βίντεο)

Οι Αμερικανοί είναι από τους λαούς που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τους 33 της Χιλής, έτσι οι επισκέψεις τους στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα συχνές. Μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί στο Hollywood, ο Pena ήταν καλεσμένος στο διάσημο τηλεοπτικό σόου του Letterman, ενώ 25 από τους 33 μεταλλωρύχους βρέθηκαν και στην Disneyland όπου έκαναν παρέλαση παρέα με τον Μίκυ, τη Μίνι, τον Γκούφη κ.λπ. (βλ. βίντεο)

Και στη Βρετανία βρέθηκαν οι 23 από τους 33 μεταλλωρύχους τον Δεκέμβριο του 2010 για να παρακολουθήσουν ως επίσημοι καλεσμένοι του Sir Bobby Charlton στο «θέατρο των ονείρων» Old Trafford τον αγώνα ανάμεσα στη Manchester United και την Arsenal. Μάλιστα ο βρετανικός αθλητικός Τύπος τους αποθέωσε, γράφοντας την επομένη ότι «οι Χιλιανοί ήρωες ενέπνευσαν τη νίκη των Κόκκινων Διαβόλων». Το ίδιο βράδυ του αγώνα οι 23 Χιλιανοί δείπνησαν σε πολυτελές εστιατόριο παρέα με τον 73χρονο Sir Bobby Charlton.

Πάντως οι ποδοσφαιρόφιλοι μεταλλωρύχοι είχαν και άλλα «τυχερά», αφού οι παίκτες της θρυλικής Barcelona τους έδωσαν αυτόγραφα και υπογεγραμμένες φανέλες τους, ενώ η ένωση ποδοσφαιριστών της Χιλής τους έταξε ένα ταξίδι αναψυχής στη Νότια Κορέα.

Ο ένας εκ των μεταλλωρύχων, ο Βολιβιανός Carlos Mamani, απέκτησε ένα οικόπεδο δωρεά του προέδρου της χώρας του Evo Morales, και ο ίδιος είχε τότε δηλώσει ότι θα χτίσει στο οικόπεδο ένα σπίτι και δεν θα ξαναμπεί ποτέ ξανά στα έγκατα της γης.

Μεταξύ άλλων, μια εταιρεία σούσι στο Sandiago τους είχε υποσχεθεί να τους παρέχει όσο σούσι ήθελαν για έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί δέχτηκε κριτική για «γκρίζα διαφήμιση».

Παράλληλα, οι 33 μεταλλωρύχοι έχουν φτιάξει τη δική τους ιστοσελίδα (http://www.33miners.com) μέσω της οποίας τον περασμένο Ιανουάριο αναζητούσαν προσφορές για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων της ιστορίας τους σε εκδότες βιβλίων και σε εταιρείες παραγωγής ταινιών. Μάλιστα δέχτηκαν δωρεές από αγνώστους προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν δικηγόρους για να προωθήσουν την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων της ιστορίας του κάθε εργάτη χωριστά, ενώ βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με παράγοντες του Hollywood για την επίσημη ταινία της ιστορίας τους. Ήδη μάλιστα έχει γυριστεί το ισπανικό φιλμ- ντοκιμαντέρ « The 33 of San Jose». Επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο του Jonathan Franklin με τον τίτλο «33 Men» που αφηγείται στην ιστορία τους, ενώ κυκλοφόρησε και το βιβλίο με τον τίτλο «Θαύμα στο Ορυχείο» με τις εμπειρίες του πάστορα που επικοινωνούσε με τους 33 άντρες όσο αυτοί βρίσκονταν ακόμα στα έγκατα της γης.

Ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να δημιούργησει και ένα μουσείο αφιερωμένο στους 33 μεταλλωρύχους και με αφορμή αυτή του την ανακοίνωση αρνήθηκε να επιστρέψει σε έναν εκ των μεταλλωρύχων το χειρόγραφο σημείωμα που είχε γράψει όταν βρίσκονταν στην στοά και με το οποίο ενημερώθηκε όλος ο πλανήτης ότι οι 33 εγκλωβισμένοι ήταν ζωντανοί.

Επίσης οι 33 μεταλλωρύχοι ταξιδεύουν διαρκώς ανά τη χώρα τους αλλά και στο εξωτερικό για να παραλάβουν βραβεία, να τρέξουν σε μαραθώνιους, για να μιλήσουν σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά και για να παρευρεθούν σε εκκλησίες όπου βγάζουν κηρύγματα για τη «δύναμη του ανθρώπου» και τη «θέληση για επιβίωση». Χαρακτηριστική ήταν και η επίσκεψή τους τον περασμένο Μάρτιο στο Ισραήλ, όπου 25 από τους 33 μεταλλωρύχους φύτεψαν ελαιόδεντρα σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης. Οι μεταλλωρύχοι ήταν καλεσμένοι του Ισραηλινού προέδρου ο οποίος και τους δεξιώθηκε, ενώ οι ίδιοι ζήτησαν να επισκεφτούν τους Ιερούς Τόπους «για να δουν το μέρος όπου γεννήθηκε και έζησε ο Χριστός, στον οποίο προσεύχονταν όταν ήταν εγκλωβισμένοι». Μάλιστα έγινε και η βάπτισή τους στα ιερά νερά του Ιορδάνη ποταμού.

Οι 33 μεταλλωρύχοι βρίσκονται τώρα στη χώρα μας και το μεσημέρι της Τετάρτης θα ξναγηθούν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Αμέσως μετά την ξενάγηση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παραθέσει γεύμα στους 33 μεταλλωρύχους και στις οικογένειές τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα τους αποχαιρετήσουμε την ερχόμενη Κυριακή με ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει προς τιμή τους στο latin club Enzzo De Cuba στο Μπουρνάζι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ