Ο Αλέκος Φασιανός συγκρίνει τον εαυτό του με τον Πικάσο «έκανε αμέτρητα έργα, γιατί όχι και εγώ;»

Η τέχνη του Αλέκου Φασιανού είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες αλλά και πληθωρικές σε παραγωγή. Όμως ενοχλείται όταν του λένε πως βρίσκεται παντού από μπομπονιέρες ως κοτόπουλα και παραπέμπει στον... Πικάσο.

Ο ηλικίας 77 ετών ζωγράφων με τη σημαντική διαδρομή, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής αναφέρθηκε στην τέχνη του, αλλά και στο γεγονός ότι έχει βάλει την υπογραφή του όχι μόνο σε πίνακες αλλά και σε φουλάρια, τασάκια, διακοσμητικά κ.ο.κ. Όπως παρατηρεί μάλιστα η δημοσιογράφος, ενοχλείται όταν γίνεται αναφορά στην υπερπαραγωγικότητά του:«Τι εννοούν, δηλαδή, ότι κάνω τα πάντα; Αυτά που θέλω κάνω. Τι να κάνω; Να μην παράγω τίποτα; Έχω πολλές ιδέες και τις εξωτερικεύω. Δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλουν οι άλλοι, αλλά αυτό που θέλεις εσύ. Και ο Πικάσο δεν έκανε χιλιάδες έργα; Δηλαδή, πόσα θα πρέπει να κάνω για να μη μου προσάπτουν τίποτα; Όπως άλλωστε έχω πει, η τέχνη δεν είναι για τα μουσεία αλλά για τους δρόμους. Δεν ξέρουν, λοιπόν, τι τους γίνεται».

Όσον αφορά τον ιδιαίτερο δημιουργικό του τρόπο είναι σαφής: «Δεν μιμούμαι αυτό που γίνεται έξω για να το φέρω στην Ελλάδα. Αντιθέτως, αυτό που κάνω εγώ το προτείνω και έξω. Και νομίζω ότι το προσέχουν διότι είναι κάτι πρωτότυπο, αυθεντικό, κάτι που κάνω μόνο εγώ, ο οποίος προέρχομαι από την Ελλάδα. Ξέρετε, είμαι σχεδόν αυτοδίδακτος, αλλά τα βιώματά μου είναι ελληνικά. Δεν μπορώ να τα αλλάξω. Δείχνω λοιπόν τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και δεν ντρέπομαι γι' αυτό». Ο Αλέκος Φασιανός αυτή την εποχή εκθέτει 12 έργα του στο Λονδίνο, στην Grosvenor Gallery.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ