Βρήκαν τη λύση στη Σουαζιλάνδη: Αύξηση φορολογίας σε... μάγους και μέντιουμ

Σε ριζοσπαστικές λύσεις ενδέχεται να προβεί η κυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ενας βουλευτής πρότεινε να «ξετινάξουν» στη φορολογία τους μάγους-γιατρούς και τους μάντεις.

Τα «σανγκόμα» όπως αποκαλούνται τα μέντιουμ πληρώνουν ετησίως φόρο επιτηδεύματος μόλις 10 εμαλανγκένι, περίπου 0,90 λεπτά του ευρώ, ωστόσο ο βουλευτής Μαζαχόντβουα Κουμάλο υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι τιμές που χρεώνουν, χωρίς να έχει αυξηθεί ο φόρος.

«Η μεγάλη πλειονότητα του λαού συμβουλεύεται τους παραδοσιακούς θεραπευτές αλλά τα χρήματα που πληρώνουν αυτοί στην κυβέρνηση είναι υπερβολικά λίγα σε σχέση με αυτά που βγάζουν», είπε ο Κουμάλο στο κοινοβούλιο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουαζιλάνδης έφτασε στο 15% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, στην τελευταία απόλυτη μοναρχία της αφρικανικής ηπείρου με τον βασιλιά Μσουάτι Γ' να ζητάει βοήθεια από το ΔΝΤ και να αναστέλλει την πληρωμή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο βασιλιάς εμφανίστηκε απρόθυμος στις προτάσεις του Ταμείου για να περιορίσει τις βασιλικές και στρατιωτικές δαπάνες με αποτέλεσμα η βοήθεια να μην έρθει ποτέ.

Ο βασιλιάς, που έχει τουλάχιστον δώδεκα συζύγους, διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ