Μιχελάκης: Το Ιράκ μας χρωστά 126 εκατ. και η κυβέρνηση αδιαφορεί - iefimerida.gr

Μιχελάκης: Το Ιράκ μας χρωστά 126 εκατ. και η κυβέρνηση αδιαφορεί

Μιχελάκης: Το Ιράκ μας χρωστά 126 εκατ. και η κυβέρνηση αδιαφορεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για κωλυσιεργία κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Αφορμή η τετραετής καθυστέρηση ενεργοποίησης διμερούς συμφωνίας που έχει συναφθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράκ για την εξόφληση από πλευράς του δευτέρου ποσού ύψους 126 εκατ. δολαρίων.

Η ενεργοποίηση της εν λόγω συμφωνίας προϋποτίθεται η κύρωσή της από τη Βουλή, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, γιατί οι αρμόδιοι φορείς δεν την έχουν στείλει στη Βουλή 4 χρόνια μετά την υπογραφή της».

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση και κωλυσιεργία των υπευθύνων καθώς και στοιχεία σχετικά με αντίστοιχες συμφωνίες οι οποίες εκκρεμούν προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Το Ιράκ οφείλει στη χώρα από προμήθεια εξοπλιστικών από την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.) το ποσό των 126 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα, στις 11 Οκτωβρίου 2008 και στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Δ.Ν.Τ / Π.Τ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας) υπεγράφη στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργου Αλογοσκούφη και του Ιράκ Μπακέρ Τζαμπρ Αλ-Ζουμπαΐντι διμερής συμφωνία διακανονισμού των οφειλών του Ιράκ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης «η ανωτέρω σύμβαση κρίθηκε εύλογα τότε ως ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, γιατί αντίθετα με τις οφειλές του Ιράκ προς άλλα κράτη, οι οποίες διεγράφησαν σε ποσοστό έως και 85%, η οφειλή προς τη χώρα μας διατηρήθηκε στο 100% των απαιτήσεων μας, με τη συμφωνία να καταβληθεί σε 44 δόσεις εντός 21 ετών (2019-2040)».

Οπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης η κωλυσσιεργία στην κύρωση της συμφωνάις έχει ως συνέπεια να επιτείνεται δραματικά η δεινή οικονομική θέση της Ε.Α.Σ., που προήλθε το 2004 από τη συγχώνευση της «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» (ΠΥΡ.ΚΑΛ) και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων Α.Ε.» (Ε.Β.Ο.) και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται σε πρωτόγνωρες και αιματηρές οικονομικές θυσίες δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία στην είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει σχετικές διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ