Έτσι ορθώθηκε στα πόδια της μία από τις πιο υποβαθμισμένες πόλεις της Γαλλίας

Νέο παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου εγκαινίασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε πόλη ανθρακωρύχων της Βόρειας Γαλλίας, με την προσδοκία ότι αυτή η κίνηση θα δώσει νέα πνοή στη «νεκρή» πόλη.

Πλήθος πρώην ανθρακωρύχων ντυμένων με τις παλιές φόρμες τους συγκεντρώθηκε την Τρίτη έξω από το «φρέσκο» κτίριο, φτιαγμένο από αλουμίνιο και γυαλί, στην πόλη Λενς, για να καλωσορίσουν τον Πρόεδρο και την Υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο πολιτιστικό κέντρο θα μεταμορφώσει την κοινότητα – μία από τις πιο υποβαθμισμένες της χώρας – σε τουριστική ατραξιόν.

«Γνωρίζουμε ότι ένα μουσείο δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά σίγουρα σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα», δήλωσε ο Ντανιέλ Περσερόν, πρόεδρος του Πα-ντε-Καλέ όπου βρίσκεται η Λενς.

Η πόλη των 35.000 κατοίκων παλεύει εδώ και δύο δεκαετίες με ανυπέρβλητες οικονομικές διαδικασίες, αφότου έκλεισαν και τα τελευταία ορυχεία, που έβγαλαν το 25% του πληθυσμού στην ανεργία.

Το νέο μουσείο, το οποίο κόστισε πάνω από 150 εκ. ευρώ, σχεδιάστηκε από το Ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Sanaa και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 500.000 επισκέπτες το χρόνο.

Τις πύλες του θα τις ανοίξει την 12 Δεκέμβρη 2012.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ