Το ανδρικό σπέρμα «χάνει» σε ποιότητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα - iefimerida.gr

Το ανδρικό σπέρμα «χάνει» σε ποιότητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα

Το ανδρικό σπέρμα «χάνει» σε ποιότητα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με Γαλλική έρε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη γονιμότητα του μέσου άνδρα, αφού μία πρόσφατη Γαλλική έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος εμφανίζει σημαντική επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου σε βαθμό ανησυχητικό, και οι ειδικοί ζητούν να ληφθούν επειγόντως κάποια μέτρα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου επιτήρησης της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοέλ Λε Μοάλ, μελέτησαν το σπέρμα περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005 και ανέλυσαν στοιχεία από 126 γαλλικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρησιμοποιώντας δείγματα σπέρματος από άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών χωρίς προβλήματα γονιμότητας οι οποίοι θεωρούνταν αντιπροσωπευτικό διαχρονικό δείγμα του υγιούς ανδρικού πληθυσμού.

Στη διάρκεια αυτής της 17χρονης περιόδου, παρατηρήθηκε ότι το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά 32,2%, δηλαδή κατά το ένα τρίτο, ενώ η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα εμφάνισε μέση μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο που ήταν το 1989 έπεσαν στα 49,9 εκατομμύρια το 2005.

Σύμφωνα με παλαιότερες ευρωπαϊκές έρευνες, πλέον θεωρείται ότι περίπου ένας στους πέντε άνδρες έχουν αραιότερο σπέρμα από αυτό που χρειάζεται για φυσιολογική γονιμοποίηση, κατάσταση ανησυχητική για την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Παράλληλα παρατηρήθηκε διαχρονική μείωση της τάξεως του 33,4% και στην ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία.

Εκτός από την παγκόσμια αραίωση του σπέρματος παρατηρείται και μία διεθνής έξαρση του καρκίνου των όρχεων, τα περιστατικά του οποίου, έχουν διπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες χαλαρά εσώρουχα (που δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των όρχεων και δεν ασκούν πίεση πάνω τους), αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και παχυσαρκίας, καθώς και μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ