Έλληνας φυσικός στην κορυφή της Ευρώπης - iefimerida.gr

Έλληνας φυσικός στην κορυφή της Ευρώπης

Έλληνας φυσικός εκλέχθηκε πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας για τη μελετη του σύμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Έλληνας επιστήμονας κάνει τη χώρα περήφανη στο εξωτερικό, αφού εκτός από διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο «Παρίσι 7», πλέον είναι και εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (APPEC), η οποία ασχολείται με τα διαχρονικά ερωτήματα της προέλευσης του ανθρώπου και του σύμπαντος.

Ο φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στη Γαλλία, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής, που αποτελεί εξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος ASPERA, την ευθύνη συντονισμού του οποίου, είχε τα τελευταία έξι χρόνια ο ίδιος ο Κατσανέβας.

Μιλώντας στην εφημερίδα 6 μέρες, εξηγεί ότι η έρευνα των προγραμμάτων αυτών αφορά την μελέτη της σκοτεινής ενέργειας της ύλης, την προέλευση των κοσμικών ακτίνων και τις διαδικασίες που οδήγησαν στο Big Bang και στην δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπινου είδους.

Στην Κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν αρχικά δέκα χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Κροατία και Ρουμανία, ενώ μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα ενταχθεί και η Ελλάδα μέσω του «Δημόκριτου» και όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κατσανέβας στην εφημερίδα 6 μέρες «μέσω του οργανισμού θα κάνουν πολλές χώρες μαζί αυτό που δεν μπορεί να κάνει μόνη της η καθεμιά»

Το πρόγραμμα έχει υποδομές που ξεπερνούν σε κόστος τα 150 εκατομμύρια ευρώ και αρχικά θα ξεκινήσει με τρία διαφορετικά πειράματα που θα επικεντρωθούν στο 100χρονο αίνιγμα της ύπαρξης των σκοτεινών ακτινών μέσω της ανίχνευσης σωματιδίων, όπως τα νετρίνα που διαπερνούν την ύλη, παραμένοντας ωστόσο αόρατα και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των κοσμικών δομών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ