Ηττα της κυβέρνησης στο φορολογικό με μπρος-πίσω και μπαλώματα - iefimerida.gr

Ηττα της κυβέρνησης στο φορολογικό με μπρος-πίσω και μπαλώματα

Ηττα της κυβέρνησης στο φορολογικό με μπρος-πίσω και μπαλώματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα για την ελάφρυνση τριτέκνων και πολυτέκνων αναζητούν τώρα στην κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φορολογικό-τέρας που ετοιμάστηκε από τα επιτελεία του υπουργείου οικονομικών. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης του σχεδίου νόμου (ως τη Δευτέρα) οι κυβερνητικοί εταίροι διαγκωνίζονται τώρα σε ευαισθησία και ζητούν ριζικές αλλαγές υπέρ των αδυνάτων και της μεσαίας τάξης την οποία το φορολογικό που είχε εκπονηθεί κατακρεουργούσε κυριολεκτικά με το 45% φόρο που επέβαλε στα οικογενειακά εισοδήματα των 26.000 ευρώ και άνω.

Το προφίλ του Πρωθυπουργού

Ο Αντώνης Σαμαράς αποκήρυξε χθες την πρόταση-σοκ για φορολόγηση με συντελεστή 45% και ζήτησε ηπιότερες λύσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Πρωθυπουργός έδωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν για το φορολογικό νομοσχέδιο και αποδέχτηκε ότι οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί γονατίζουν τη μεσαία τάξη:

«Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Οχι εναντίον της...» δήλωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου ήταν πλήγμα στο προφίλ του.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ απείλησε για πρώτη φορά με καταψήφιση του νομοσχεδίου και ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Η ΔΗΜΑΡ καταθέτει σήμερα τις δικές της προτάσεις για το φορολογικό και απορρίπτει με τη σειρά της τα σχέδια για το 45% και την επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης να μην υπερβαίνει το 40%, με βάση εκκίνησης εισοδήματα υψηλότερα των 26.000 ευρώ.

Νέα σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα

Τα νέα δεδομένα θα εξετασθούν στη σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και στην αυριανή σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το φορολογικό και η ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε ήδη το στίγμα του λέγοντας ότι το νέο φορολογικό πρέπει να είναι απλό και δίκαιο και να διαπνέεται από την αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι από τον καθένα».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σκληραίνει τη στάση του και διεμήνυσε ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι αλλαγές που προτείνει θα το καταψηφίσει. Οι πέντε άξονες που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:

  • Διατήρηση της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας
  • Διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας για τα παιδιά των μισθωτών
  • Οι νέοι ή άνεργοι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας να εντάσσονται στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα πέντε πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη δορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50%.
  • Να οριστεί ελάχιστο όριο για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες και οι έχοντες έσοδα κάτω των 20.000 να τύχουν απαλλαγής
  • Να μη καταργηθούν οι τόκοι από τα στεγαστικά δάνεια και να παραμείνουν σε ποσοστό 5%
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ