Κυβέρνηση και κόμματα συζητούν για να «χρυσώσουν» το νέο φορολογικό - iefimerida.gr

Κυβέρνηση και κόμματα συζητούν για να «χρυσώσουν» το νέο φορολογικό

Κυβέρνηση και κόμματα συζητούν για να «χρυσώσουν» το νέο φορολογικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατοπιστεί η συζήτηση για το νέο φορολογικό που όμως ουσιαστικά θα αποτελεί ένα καθαρά φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Το κομμάτι αυτό, όπως αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο, με ένα νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί τότε.

Ο πρωθυπουργός μετά την καθολική αντίδραση των βουλευτών στα σενάρια τα οποία εκπορεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για επιβολή του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης 45% από τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ, ανέλαβε πρωτοβουλία και από χθες συζητά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αρχικά έδωσε εντολή να γνωστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτό το μέτρο. Κατόπιν, ο κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο γραφείο του, χθες το βράδυ, το αρμόδιο υφυπουργό για τα έσοδα Γιώργο Μαυραγάνη και συζήτησαν. Η συνάντηση επαναλήφθηκε και σήμερα, χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.

Αποχωρώντας το απόγευμα από το Μαξίμου ο κ. Μαυραγάνης έκανε γνωστό ότι η τελική θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί μετά την επιστροφή του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα από τη συνεδρίαση του Ecofin και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αργότερα σήμερα.

Η τελική αυτή θέση θα συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου μ τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολη καθώς το υπουργείο Οικονομικών προφανώς υιοθετώντας την κλασσική συμβουλή του Νασρεντίν Χότζα προσθέτει πολλά,ώστε όταν αφαιρέσει ορισμένα να αισθανθούν όλοι ανακουφισμένοι.

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης 45% εφαρμόζεται σήμερα από τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ,το ίδιο αναλογικά και οι προηγούμενοι.

Το υπουργείο έχει αποφασίσει να αλλάξει δραστικά αυτό το καθεστώς και γιαυτό έριξε στο τραπέζι το σενάριο των 28.000 ευρώ που προφανώς γνώριζε ότι θα απορριφθεί ως υπερβολικά εξοντωτικό. Για να εμφανιστεί μετά ότι μοιράζει τη διαφορά και ο συντελεστής να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα 48.000 ευρώ ή κάπου εκεί.

Πρακτικά, η συζήτηση θα έχει προσανατολιστεί στο ακραίο σενάριο και έτσι θα περάσει το μη χείρον βέλτιστο.

Ουσιαστικά, τα δύο σενάρια, αυτό που έχει αποσυρθεί μετά τις αντιδράσεις και αυτό που συζητείται πλέον, έχουν πραγματική διαφορά κρατικών εσόδων της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό και μόνον γίνεται σαφές ότι η συζήτηση γίνεται απλώς για την καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Στο αποσυρθέν σενάριο υπήρχε για όλους φοροαπαλλαγή 1.950 ευρώ, ενώ σε αυτό που συζητείται πλέον η φοροαπαλλαγή ισχύει για εισοδήματα έως τις 18.000. Από το ποσό αυτό έως τις 29.000 η έκπτωση μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος,ενώ από τα 29.000 η μείωση είναι 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή, η απαλλαγή «εξαερώνεται» στις 43.000 ευρώ.

Αυτό το οποίο είναι πραγματικά σε εκκρεμότητα και κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει είναι η φορολόγηση των παιδιών, κάτι για το οποίο το επερχόμενο νομοσχέδιο ονομάστηκε και φορολογικός «Ηρώδης».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ