«Αδήλωτες» ταμειακές και ειδικά λογισμικά χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι καυσίμων - iefimerida.gr

«Αδήλωτες» ταμειακές και ειδικά λογισμικά χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι καυσίμων

Με «αδήλωτες» ταμειακές και ειδικά λογισμικά χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι καυσ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόεδροι διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων ήταν ανάμεσα στα δέκα άτομα που συμμετείχαν στις τρεις εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Αττικής έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Οι δράστες συνελήφθησαν και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Πως έκλεβαν τον κόσμο και το κράτος οι επιτήδειοι

Τα μέλη των οργανώσεων χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα «τεχνάσματα» με στόχο να παραποιούν ή να εξαφανίζουν στοιχεία ή αποδείξεις της παράνομης δράσης και να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις κατά την πώληση καυσίμων χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αποκρύπτουν εισπράξεις και να διαφεύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με το οποίο παρενέβαιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και παρείχαν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό

Επιπλέον, δεν δίστασαν σε τέσσερις περιπτώσεις να καταγγείλουν στις αστυνομικές Αρχές εικονικές ληστείες και κλοπές, όπου τα «αφαιρεθέντα» αντικείμενα ήταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν εισπράξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία και να διαφύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Η πρώτη εγκληματική ομάδα:

  • Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 €,
  • δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 €,
  • εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 €,
  • δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 €,
  • δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 €,
  • δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 €, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,
  • εξέδωσε ανακριβώς ενενήντα πέντε (95) δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:

  • Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνα τα 937.924 €,
  • δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 €,
  • \δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 €,
  • πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων,
  • λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα:

  • Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 781.726 €,
  • δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 €,δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 €.
  • Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναζητούνται άλλοι τέσσερις ημεδαποί - μέλη των εγκληματικών ομάδων. Τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει εξατομικευτεί η εμπλοκή και ο «ρόλος» τους στις εγκληματικές ομάδες.

Με την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων εκτιμάται ότι η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης υγρών καυσίμων, τα οποία «θησαυρίζουν» παράνομα αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ αποστερούν το Δημόσιο και την κοινωνία μας από πόρους εκατομμυρίων ευρώ .

Φωτογραφία: astynomia.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ