Κόκκινη κάρτα από Προβόπουλο για τη φορολογία των ακινήτων - iefimerida.gr

Κόκκινη κάρτα από Προβόπουλο για τη φορολογία των ακινήτων

Κόκκινη κάρτα από Προβόπουλο για τη φορολογία των ακινήτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξ οικείων δέχθηκε τα βέλη το οικονομικό επιτελείο για τις έως τώρα παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων αλλά και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ούτε λίγο ούτε πολύ «ενοχοποιεί» τη φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων για τη «βουτιά» στη κτηματαγορά και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη σχετική ζήτηση. Πέραν της επιβάρυνσης αυτής, οι συχνές αναφορές για πρόσθετα φορολογικά μέτρα (π.χ. περί επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κτήματα και αγροτεμάχια που δεν καλλιεργούνται κ.ά.) παρατείνουν την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη μελλοντική ανάκαμψη της ζήτησης που αφορά τόσο τα οικιστικά όσο και τα επαγγελματικά ακίνητα.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η φορολογία επί των μεταβιβάσεων και των γονικών παροχών στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αύξανε την πολύ χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Όσον αφορά, δε, στον σχεδιασμό για το νέο Ενιαίο Τέλος- που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ- τονίζεται ότι το επίπεδο των φόρων θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, ενώ ενδεχομένως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ταυτόχρονη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών, ειδικά στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, είναι η πλέον αποδοτική, από δημοσιονομική άποψη, αντιμετώπιση.

Οι επισημάνσεις αυτές, όπως αυτές που εστιάζουν στη μεγάλη γραφειοκρατία που σχετίζεται με την αγοραπωλησία ακινήτων αλλά και τις δυσκολίες ορθής καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι από τα 50 δισ ευρώ των προσδοκώμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, η ΤτΕ θεωρεί ότι το 50% θα καλυφθεί από τα ακίνητα του Δημοσίου, το 30% από τη παραχώρηση υποδομών και μόλις το 20% ή και λιγότερο από τη πώληση μετοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ