Φωτογράφησαν για πρώτη φορά τη διπλή έλικα του DNA [εικόνα]

Iταλοί ερευνητές κατάφεραν να φωτογραφίσουν τη διπλά έλικα του DNA, μέσω μιας νέας μεθόδου οπτικής καταγραφής. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των μορίων.

Σύμφωνα με το tovima.gr, στο παρελθόν δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για να καταγραφούν εικόνες σε μοριακό επίπεδο.

Οταν αυτά κατασκευάστηκαν προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να ξεμπλέξουν τα μόρια του DNA από τις δομές τους για να τα φωτογραφήσουν.

Πώς τα κατάφεραν οι ιταλοί ερευνητές

Οι επιστήμονες από η γειτονική χώρα πήραν «κλωστές» DNA που βρισκόταν μέσα σε αραιωμένο διάλυμα και στη συνέχεια τις τέντωσαν σε νανοσκοπικούς στύλους πυριτίου.

Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, οι ερευνητές κατάφεραν να τραβήξουν τις πρώτες «καθαρές» εικόνες της διπλής έλικας του DNA.

Οπως αποδείχθηκε και από τις εικόνες αυτές η διπλή έλικα έχει την ίδια μορφή που είχαν προβλέψει πριν από 60 χρόνια οι Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ που ανακάλυψαν τη δομή του DNA.

H μοριακή φωτογραφική μηχανή

Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια και ηλεκτρομαγνητικούς φακούς για τη δημιουργία ειδώλου της επιφανείας ενός αντικειμένου στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τηλεόρασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ