Η διαρροή για τη λίστα Λαγκάρντ, τα 500 εκατ. δολάρια και την Μαργαρίτα - iefimerida.gr

Η διαρροή για τη λίστα Λαγκάρντ, τα 500 εκατ. δολάρια και την Μαργαρίτα

Η διαρροή για τη λίστα Λαγκάρντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλος προκλήθηκε χθες στο πολιτικό σκηνικό με τις αποκαλύψεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ τα οποία κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ και έβαλαν στο κάδρο της υπόθεσης την Μαργαρίτα Παπανδρέου. Στις καταθέσεις του ανέφεραν ότι πίσω από την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων στην οποία εμφανίζεται η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Παντελή κρύβεται η μητέρα του πρώην Πρωθυπουργού Μαργαρίτα.

Οι καταθέσεις αυτές έγιναν από τον σημερινό επικεφαλής του ΣΔΟΕ και προσωπικό φίλο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Στέλιο Στασινόπουλο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καθώς και από τον διευθυντή περιφερειακής διεύθυνσης Ευάγγελο Καραμάνο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της υπηρεσίας τους για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρθηκε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής και οι δύο στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι είχαν ακούσει από τον διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα, στις 2 Οκτωβρίου 2012, πριν στείλουν τη δικογραφία με τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, ότι «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Αρνείται ο Νίκος Λέκκας

Οταν όμως ήρθε η σειρά του Νίκου Λέκκα να καταθέσει εκείνος δεν είπε τίποτα για την επίμαχη πληροφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δεν του έθεσαν καμία ερώτηση για το θέμα αυτό. Κύκλοι που πρόσκεινται στον Νίκο Λέκκα υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν αποκάλυψε τίποτα στον Στέλιο Στασινόπουλο αφού δεν γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων "λίστα Λαγκάρντ", ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό. Επίσης, ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα. Τέλος τούτο σαφώς προκύπτει και από το περιεχόμενο της ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος ενόρκου καταθέσεώς μου, η οποία αποτελεί στοιχείο του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων».

Αντεπίθεση Μαργαρίτας Παπανδρέου και Γιώργου Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε σκληρή δήλωση πολιτικοποιώντας το ζήτημα και αποδίδοντας τη διαρροή για εμπλοκή της μητέρας του Μαργαρίτας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε «κατεστημένα συμφέροντα που παρασιτούν εις βάρος της χώρας» και τα οποία ουσιαστικά επιτίθενται στον ίδιο:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπερφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009.

Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους "άκουσαν", όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου.

Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».

Ακόμη πιο αιχμηρή είναι η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, η οποία κάνει λόγο για «λαδωμένα φύλλα που συνεχίζουν να πωλούν την Πατρίδα και τη Δημοκρατία» και απειλεί με μηνύσεις:

«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.
Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο».

Ο ρόλος της Μαρίας Παντελή και του Σάμπι Μιονί

Στη λίστα Λαγκάρντ φιγουράρει το όνομα της Μαρίας Παντελή, η οποία εμφανίζεται ως δικαιούχος της κατάθεσης των 500 εκατ. δολαρίων. Η κυρία Παντελή ήταν υπάλληλος στο γραφείο του γνωστού επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, ο οποίο εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου

2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των 550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.

Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζα EFG International».

Ο Σάμπι Μιονί γεννήθηκε στην ΕΛλάδα αλλά από το 2000 ζει στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τα Νέα ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί διατηρούσε φιλία με τον υποψήφιο για τον Δήμο Βουλιαγμένης Δημήτρη Τζιώτη, ο οποίος φέρεται να είχε φιλική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενόχληση Βενιζέλου από τις αποκαλύψεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χθες ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ και την ανάμειξη του ονόματος της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Με αιχμηρή ανακοίνωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου, από τον οποίο, υποτίθεται, ξεκίνησε η διαρροή για την μητέρα του Πρωθυπουργού.

«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας», επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ.

«Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ