Το πολύ σε τέσσερις μέρες μεταφέρεται στη Χάγη ο Μλάντιτς, φόβοι για την υγεία του - iefimerida.gr

Το πολύ σε τέσσερις μέρες μεταφέρεται στη Χάγη ο Μλάντιτς, φόβοι για την υγεία του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορεί να εκδοθεί στη Χάγη σε δύο με τέσσερις ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης.

"Η όλη διαδικασία, αρχής γενομένης από σήμερα, μπορεί να χρειαστεί όχι λιγότερο από δύο και όχι περισσότερο από τέσσερις ημέρες," μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Beta επικαλούμενο τον Σλόμπονταν Χόμεν.

Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν την Παρασκευή την έκδοση του Μλάντιτς, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, παρότι πρέπει να επιτρέψουν την υποβολή έφεσης, την οποία ο δικηγόρος του Μλάντιτς Μίλος Σάλγιτς δήλωσε ότι θα καταθέσει μέσω e -mail.

"Η υποβολή της έφεσης με mail είναι τακτική καθυστέρησης...Υποθέτω ότι η έφεση θα επικεντρωθεί στην ψυχολογική και σωματική κατάσταση του Μλάντις," είπε ο Χόμεν.

Κυβερνητική ομάδα γιατρών χαρακτήρισε τον Μλάντιτς ικανό να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη παρά τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων και των συγγενών του ότι η υγεία του δεν του επιτρέπει να δικαστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο δικηγόρος Μίλος Σάλγιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζητάει ανεξάρτητη ιατρική εξέταση του Μλάντιτς, ο οποίος διέφευγε από τη δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια, πριν συλληφθεί αιφνιδίως την περασμένη Πέμπτη.

"Η υγεία του είναι ανησυχητική, χρειάζεται να εξεταστεί από καρδιολόγο, νευρολόγο, ορθοπαιδικό και γαστρεντερολόγο", δήλωσε ο Σάλγιτς προς δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.

Ο δικηγόρος είπε πως φοβάται ότι ο Μλάντιτς δεν θα ζήσει αρκετά για να δει να αρχίζει η δίκη του στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το ΔΠΔ έχει απαγγείλει σε βάρος του 69χρονου Μλάντιτς, διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), κατηγορίες για φρικαλεότητες όπως η σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε τη σύλληψη του πρώην στρατηγού. Όμως στη Σερβία πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν ήρωα και υπερασπιστή του σερβικού πληθυσμού στη Βοσνία.

Χθες το βράδυ, αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του Μλάντιτς συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον της σύλληψης και της αναμενόμενης έκδοσής του. Η διαμαρτυρία έγινε βίαιη και οδήγησε σε 180 συλλήψεις, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευθούν 32 αστυνομικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ