Ραντεβού με την Ιστορία για την Παλαιστίνη στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για αναγνώριση κράτους - iefimerida.gr

Ραντεβού με την Ιστορία για την Παλαιστίνη στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για αναγνώριση κράτους

Αντιμέτωποι με την Ιστορία οι Παλαιστίνιοι στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για αναγνώριση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια σημαδιακή ημερομηνία, καθώς, συμπληρώνονται εξήντα πέντε χρόνια από το διαμελισμό της περιοχής και τη δημιουργία δύο κρατών, το 2047, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει γα την αναγνώρισή της Παλαιστινιακής Αρχής ως κράτος-μη μέλος του Οργανισμού.

Από το βήμα του ΟΗΕ, όπου ανέβηκε, καταχειροκροτούμενος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να υποστηρίξουν το αίτημά του για αναγνώριση του κράτους «σε μια καθοριστική στιγμή για να προστατεύσει την πιθανότητα και τα θεμέλια της ειρήνης που χρειάζεται η περιοχή»

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης χιλιάδες κάτοικοι στη Δυτική Οχθη βρίσκονται στους δρόμους εν αναμονή της ομιλίας του προέδρου Μαχμούτ Αμπάςκαι την ψηοφορία-σταυροδρόμι για το μέλλον της περιοχής.

Υπάρχουν πολλές συγκεντρώσεις σε Ραμάλ, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς, Τζενίν, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και επιτράπηκε στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Εφόσον τα μέλη του ΟΗΕ ανάψουν το «πράσινο φως», κάτι που είναι και το πιο πιθανό, για την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής , σε ανάλογο καθεστώς που διέπει το Βατικανό, το νέο κράτος θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε οργανισμούς που συνδέονται με τον ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, μπορεί να έχει εγκαταλείψει τις απειλές του περί ανατροπής του Αμπάς σε περίπτωση αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα επί του εδάφους, ενώ απομακρύνει την πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που συνεχίζει τις διαδικασίες εποικισμού σε παλαιστινιακά εδάφη.

Το «μεγάλο αγκάθι» για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ότι εφόσον αναβαθμιστεί το καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής, θα μπορέσει να προσφύγει, υπό προϋποθέσεις, κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Η έγκριση του ψηφίσματος που έχει υποβάλει ο πρόεδρος Αμπάς θεωρείται δεδομένη, ενώ, οι Παλαιστίνιοι περιμένουν να λάβουν 130 θετικές ψήφους από τα 193, συνολικά κράτη.

Διπλωματικός «πυρετός» και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού

Η σημερινή ψηφοφορία βρίσκει την Ευρώπη διχασμένη, παρά τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Υπέρ του αιτήματος αναμένεται να ψηφίσουν οι Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία και Ελβετία, ενώ, η Γερμανία φαίνεται πως θα επιλέξει την αποχή, παρόλο που, αρχικά είχε φανεί ότι θα ψηφίσει όχι.

Από την πλευρά της η Ρωσία αναμένεται να ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής αρχής.

Κατηγορηματικά κατά της αναγνώρισης της Παλαιστίνης συνεχίζουν και βρίσκονται οι ΗΠΑ που συντάσσονται μαζί με το Ισραήλ για απευθείας διάλογο προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στην αντίπερα όχθη το Τελ Αβίβ δεν αναμένεται να προβεί στις ριζοσπαστικές κινήσεις με τις οποίες είχε προειδοποιήσει , ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, η αντίδρασή του δεν θα είναι καθόλου μετρημένη σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι κινηθούν εναντίον στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, διαμηνύει «Τείνουμε το χέρι μας στην ειρήνη, αλλά δεν θα υπάρξει πραγματικό παλαιστινιακό κράτος χωρίς μια αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού, χωρίς μια κήρυξη του τέλους της σύγκρουσης, χωρίς πραγματικές διευθετήσεις για την ασφάλεια που να επιτρέπουν την προστασία του Ισραήλ και των κατοίκων του. Η ειρήνη θα επιτευχθεί παρά μόνο μέσω συμφωνιών αποδεκτών στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και όχι με μια απόφαση του ΟΗΕ» είπε προσθέτοντας ότι «ελάχιστα ενδιαφέρει ο αριθμός όσων θα ψηφίσουν σε βάρος μας, καμιά δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να με πείσει να κάνω παραχωρήσεις ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ