Σταϊκούρας: Πώς θα πληρώσουμε τα 9,31 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο-Πρώτα τα εφάπαξ - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Πώς θα πληρώσουμε τα 9,31 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο-Πρώτα τα εφάπαξ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ταχύτατη εκταμίευση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες υποσχέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το αναλυτικό σχέδιο για τη σταδιακή εξόφληση των 9,31 δισ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με δώδεκα υπουργεία και ανέφερε ότι στόχος είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του 2013.

Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για το ακριβές ποσό που θα αποπληρωθεί έως το τέλος του 2012, όπως απέφευγε να το κάνει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Mega.

«Αισιοδοξώ ότι θα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ» αρκέστηκε να αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας οι οφειλές είναι:

  • εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ για 40.229 υπαλλήλους (σκέψη να προωθηθεί η εξόφλησή του κατά προτεραιότητα)
  • τα νοσοκομεία οφείλουν 1,79 δισ. ευρώ,
  • οι ΟΤΑ οφείλουν 971 εκατ. ευρώ
  • τα υπουργεία οφείλουν 934 εκατ. ευρώ
  • το Δημόσιο οφείλει για επιστροφές φόρων ως τις 30/9 738,1 εκατ. ευρώ
  • το Δημόσιο οφείλει για επιστροφή ΦΠΑ 491,7 εκατ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι όλοι οι φορείς που οφείλουν σε ιδιώτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και πρέπει να αποστείλουν τις σχετικές καταστάσεις κατά χρονολογική σειρά στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο αφού αξιολογήσει τα αιτήματα θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους και θα την αποστείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, τα ποσά που θα αποδεσμεύονται από το υπουργείο Οικονομικών θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 9,31 δισ. ευρώ από τα οποία 4,49 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ