Ενα δισ. για την ταφή του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα - iefimerida.gr

Ενα δισ. για την ταφή του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα

Ενα δισ. για την ταφή του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακούγεται τρελό αλλά η Νορβηγία το πιστεύει. Στους τεράστιους χώρους κάτω από το βυθό της Βόρειας Θάλασσας που μένουν κενοί από την εξόρυξη του πετρελαίου μπορούν να αποθηκευθούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Και να βγάλει η χώρα χρήματα από αυτό.

Το σχέδιο δεν είναι τόσο φουτουριστικό όσο ακούγεται αλλά έχει απόλυτα ρεαλιστική βάση. Η Νορβηγία ζει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων παράγει διοξείδιο. Κι αυτό, αν η Γη θέλει να αναστρέψει το φαινόμενου του θερμοκηπίου, πρέπει κάπως να συλλεχθεί και κάπου να αποθηκευθεί.

Σε μικρή απόσταση βόρεια του Μπέργκεν, στο λιμάνι του Μονγκσταντ, η χώρα των φιορδ εγκαινίασε ήδη το πρώτο δοκιμαστικό εργοστάσιο σύλληψης του διοξειδίου του άνθρακα. Η νορβηγική κυβέρνηση δαπάνησε 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία των εγκαταστάσεων με περίπλοκες σωληνώσεις και πύργους ψύξης. Ο νορβηγός Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την χαρά του: «Αυτό ισοδυναμεί με την κατάκτηση της Σελήνης για τη Νορβηγία» είπε.

Βέβαια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία είναι από τις μικρότερες του πλανήτη, αναφέρει το BusinessWeek, και εξηγεί ότι οι νορβηγοί δεν το κάνουν για να μειώσουν τους δικούς τους ρύπους. Αντίθετα, έχουν βάλει στο μάτι τους ρύπους των γειτόνων!

Το σχέδιο είναι απλό. Η εξόρυξη πετρελαίου που κάνει η κρατική εταιρεία Stat Oil εδώ και χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα, με τεράστια κέρδη για τη χώρα των Βίκινγκ, αφήνει κενές τεράστιες δεξαμενές κάτω από το βυθό. Η ιδέα είναι ότι σε αυτές τις δεξαμενές θα αποθηκεύεται το ρυπογόνο διοξείδιο του άνθρακα.

Οι νορβηγοί δεν θα δυσκολευτούν να βρουν πελάτες. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη αντιμετωπίσει αντιδράσεις στα σχέδια κατασκευής εργοστασίων αποθήκευσης διοξειδίου, ενώ δεκάδες άλλες χώρες θα ήθελαν έναν εύκολο τρόπο να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου όπως το CO2. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή θα μειώσει κατά 20% τις εκπομπές ως το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ σε τέτοια projects. Από το σχέδιο θα επωφεληθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία καθώς οι ενέσεις διοξειδίου θα ωθούν στην επιφάνεια ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ηδη η νορβηγική κυβέρνηση έχει καλέσει ξένες εταιρείες να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του εργοστασίου, ενώ ζεστές φαίνονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι Friends of Earth.

Βέβαια το σχέδιο δεν θα είναι τόσο εύκολο. Η σύλληψη του διοξειδίου του άνθρακα με την τεχνολογία που προτείνουν οι Νορβηγοί θα αυξήσει τις τιμές του ρεύματος κατά 30-50%. Και πάλι όμως θα είναι κοντά στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι όμως ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να κατασκευάσουν εργοστάσια σύλληψης του διοξειδίου και μετά να το μεταφέρουν στη Νορβηγία για αποθήκευση κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Η μεταφορά δεν είναι τόσο ακριβή, αλλά οι ενέσεις των ρύπων στο βυθό είναι. Ο διευθυντής του Τεχνολογικού Κέντρου στο Μονγκσταντ δεν έχει πρόβλημα: «Είμαστε τόσο απίστευτα πλούσιοι, που μπορούμε πραγματικά να δαπανήσουμε τα χρήματα που χρειάζονται» λέει και εξηγεί τα πάντα σε μια φράση: «Η Νορβηγία έχει συμφέρον να συνεχίσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να είναι σημαντική πηγή ενέργειας και στο μέλλον»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ