Απούλητα τα μισά έργα ελλήνων ζωγράφων, ο Θεόφιλος έκανε τη διαφορά [εικόνες] - iefimerida.gr

Απούλητα τα μισά έργα ελλήνων ζωγράφων, ο Θεόφιλος έκανε τη διαφορά [εικόνες]

Απτόητες συνεχίζουν οι δημοπρασίες ελληνικών έργων τέχνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχοντας μειώσει δραστικά τις τιμές εκτίμησης και με χαμηλές προσδοκίες πραγματοποιήθηκε χθες στo Λονδίνο το Greek Sale του οίκου Bonhams, επιφυλάσσοντας ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά χωρίς να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόλις το 51% των έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων βρήκε χθες αγοραστές, πετυχαίνοντας παρόλα αυτά τζίρο 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου, χθες σημειώθηκαν τάσεις ανόδου της τάξεως του 12%.

Η στιγμή που καθόρισε τη χθεσινή δημοπρασία ήταν η πώληση του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Ερωτόκριτος και Αρετούσα»: που πουλήθηκε έναντι 264.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το έργο θεωρείται από τα εμβληματικά αυτής της θεματικής, όπως είχε παρατηρήσει ο Οδυσσέας Ελύτης στο παρελθόν. Την δεύτερη υψηλότερη τιμή (181.500 ευρώ) κατέκτησε το «Τρίπτυχο Α» του Γιάννη Σπυρόπουλου που θεωρείται από τα μεγαλύτερου μεγέθους έργα του πρωτοπόρου της αφαίρεσης. Τρίτο ήρθε το «Ακρόπρωρο» του Γιαννη Μόραλη με 147.800 ευρώ.

Ακολούθησε με 118.500 ευρώ, το «Μετά τη βροχή» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα έργο που αποθεώνει τη διονυσιακή σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση. Στην πέμπτη θέση, με 84.000 ευρώ, βρέθηκε ο «Χορευτής» του Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο υπερ-τριπλασίασε την τιμή εκκίνησης. Την ίδια θέση μοιράστηκε και το «Image F» του Γιάννη Σπυρόπουλου.

«Στο σημερινό ρευστό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι συλλέκτες ελληνικής τέχνης συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα Greek sales του οίκου Bonhams ως μια σταθερή και διαχρονική αξία», δήλωσε η κ. Τερψιχόρη Αγγελοπούλου εκ μέρους της Art Expertise. Yπενθυμίζουμε ότι ο οίκος Bonhams είναι ο μοναδικός που συνεχίζει να διοργανώνει Greek Sales.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ