Διαδηλώσεις και επεισόδια κατά της σύλληψης Μλάντιτς - iefimerida.gr

Διαδηλώσεις και επεισόδια κατά της σύλληψης Μλάντιτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σέρβοι εθνικιστές επιτέθηκαν χθες κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 10.000 πολιτών, οι οποίοι μετά της σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς ζητούν την παραίτηση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς και της κυβέρνησης του. 180 οι προσαγωγές και 32 τραυματίες. [video]

Ο Μλάντις κατηγορούμενος για γενοκτονία στην πολιορκία του Σαράγεβο και την σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95, συνελλήφθη την Πέμπτη σε ένα χωριό 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου μετά από προσπάθειες 16 ετών για τη σύλληψή του.

Υποστηρικτές του εθνικιστικού ριζοσπαστικού κόμματος και παρόμοιων οργανισμών πήγαν στην διαδήλωση με λεωφορεία από όλη τη χώρα, ενώ πολλοί πήγαν κατευθείαν μετά τους Κυριακάτικους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πέντε διαμαρτυρόμενοι και δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται με σοβαρούς τραυματισμούς σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

« Με την σύλληψη του Στρατηγού Μλάντιτς, το δυτικόφιλο καθεστώς του Τάντιτς πρόδοσε το Σερβικό έθνος» δήλωσε στο κοινό ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Λ. Βουκίσεβιτς. «Η Σερβία είναι αγανακτισμένη από την ταπείνωση, την υποταγή και την παράδοσή της στους εχθρούς. Απαιτούμε την παράιτηση του Τάντιτς και της κυβέρνησης του»

Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες στην αστυνομία λίγο πριν τελειώσει η πορεία. 180 άτομα προσήχθησαν και 32 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε η η αστυνομία.

Η σύλληψη του Μλάντιτς είναι κομβικής σημασίας για την υποψηφιότητα της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε λίγες βδομάδες πριν ο κατήγορος για εγκλήματα πολέμου του ΟΗΕ ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόοδο των ενεργειών σύλληψης του Μλάντιτς.

Αντιδράσεις

Ο κατηγορούμενος για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, δηλώνει ότι δεν έχει "καμία σχέση" με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στη Βοσνία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο γιος του Ντάρκο.

"Δήλωσε (...) ότι δεν έχει καμία σχέση" με τη σφαγή των περίπου 8.000 μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, των οποίων ηγείτο εκείνη την εποχή, δήλωσε ο Ντάρκο Μλάντιτς κατά την έξοδό του από μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, όπου είχε μόλις δει τον πατέρα του.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μλάντιτς δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το γιο του, ότι είχε δώσει διαταγή "να απομακρυνθούν κατ'αρχήν οι τραυματίες, οι γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια οι μαχητές" από τη Σρεμπρένιτσα.

Ο Ράτκο Μλάντιτς επανέλαβε "ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό", δηλαδή με τη σφαγή, η οποία "μπορεί να έγινε πίσω από την πλάτη του", κατέληξε ο γιος του.


"Τα νέα της σύλληψης του Μλάντιτς μας αναστάτωσαν και όχι μόνο επειδή γνωρίζουμε πως το μόνο που απομένει είναι η σύλληψη του Γκόραν", δήλωσε η αδελφή του τελευταίου καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας.

"Κανείς δεν μας έχει τηλεφωνήσει από τη στιγμή που συνελήφθη ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και τίποτα εκτός των συνηθισμένων δεν συμβαίνει γύρω μας", δήλωσε η Γκόρανκα Μεσελτζίγια στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι".

"Όλοι μας περάσαμε το όριο της απελπισίας πριν από πολύ καιρό και όλα αυτά απλά πρόσθεσαν ακόμη μια καταθλιπτική σκιά. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα", δήλωσε η νεότερη αδελφή του Χάτζιτς, ο οποίος καταζητείται από τον Ιούλιο του 2004.

Το σπίτι της αδελφής του Χάτζιτς, όπως και της συζύγου του Ζίβκα και του γιου του Σρέτσκο, στο Νόβι Σαντ, έχουν γίνει στόχος ερευνών αρκετές φορές στο παρελθόν και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ο 23χρονος Σρέτσκο ελπίζει ότι η σύλληψη του Μλάντιτς θα απομακρύνει το βάρος από τους "ώμους" της οικογένειάς του, όσο παράδοξο, όπως είπε, και αν ακούγεται αυτό.

"Εάν κάποιος μπορεί να καταλάβει πόσο βαρύ είναι αυτό το φορτίο, τότε αυτοί είμαστε εμείς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το κατηγορητήριο κατά του πατέρα μου είναι ελαφρύτερο από ό,τι αυτό κατά του στρατηγού Μλάντιτς", ανέφερε ο γιος του Χάτζιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ