Την κλειτοριδεκτομή καταδίκασε επίσημα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Με απόφαση που ανακοινώθηκε χθες από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζεται επίσημα η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων,η οποία εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 140 εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρακτική αυτή , ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι εδώ και χρόνια παράνομη σε είκοσι περίπου αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε καταδικαστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τον ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 110 χώρες, μεταξύ των οποίων και πενήντα χώρες της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.

«Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», τόνισε ο Ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τσέζαρε Ραγκαλίνι, ο οποίος ήταν εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης απόφασης,

Όπως φαίνεται από στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ο οποίος πλήττει περίπου 100 έως 140 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στη Δύση με την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ