Πέθανε ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων Τζοζεφ Μάρεϊ σε ηλικία 93 ετών - iefimerida.gr

Πέθανε ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων Τζοζεφ Μάρεϊ σε ηλικία 93 ετών

Πέθανε ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων Τζοζεφ Μάρεϊ σε ηλικία 93 ετών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 93 ετών, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής χειρουργός Δρ Τζόζεφ Μάρεϊ, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Τομ Λάνγκφορντ εκπρόσωπος του Brigham and Women's Hospital. Ο Μάρει ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, ενώ βραβεύτηκε για την έρευνά του στην Ιατρική και την φυσιολογία.

Το 1954, ο Μάρεϊ και η ομάδα του μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τομέα της ιατρικής. Ο 23χρονος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το νεφρό του δίδυμου αδελφού του έζησε άλλα οκτώ χρόνια, παντρεύτηκε μια από τις νοσοκόμες που γνώρισε στη διάρκεια της νοσηλείας του και απέκτησε δύο παιδιά.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να περιορίσει την απόρριψη ξένων μοσχευμάτων από τους οργανισμούς των ασθενών, έρευνες οι οποίες του χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1990

Την δεκαετία του '40, ο Μάρεϊ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και εστίασε την προσοχή του στις μεταμοσχεύσεις ιστών όταν ασχολήθηκε με τους τραυματίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ολοκλήρωσε την πρακτική του στο Brigham and Women's Hospital και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής.

Το βιογραφικό του σημείωμα έδειχνε έναν άνθρωπο ενθουσιώδη και αισιόδοξο, αφού όπως είχε γράψει ο ίδιος: «εγώ και η οικογένειά μου είμαστε ευλογημένοι στη ζωή τους, πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα» και προσθέτει: «Το μόνο που εύχομαι ήταν να μπορούσα να ζήσω άλλες δέκα ζωές στον πλανήτη. Αν ήταν δυνατόν, θα τις περνούσα ασχολούμενος με την εμβρυολογία, τη φυσική, την αστρονομία και την γεωλογία, θα ήθελα επίσης να ήμουν πιανίστας, τενίστας και συγγραφέας για το National Geographic»

«Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας όλων αυτών που πρόσφερε ο Δρ Μάρεϊ. Η κληρονομιά του θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα, αλλά και στην καρδιά κάθε ασθενή που κέρδισε το δώρο της ζωής μέσω μιας μεταμόσχευσης« τόνισε η Ελίζαμπεθ Νέιμπελ, πρόεδρος του Brigham and Women's Hospital.

Συγκινητική είναι και η δήλωση του γιου του Ρικ Μάρεϊ: «Οι δυσκολίες αποτελούν ευκαιρίες. Αυτή η φράση βρισκόταν πάνω στο γραφείο του πατέρα μου στο σπίτι μας. Δείχνει την 'αιώνια' αισιοδοξία ενός μεγάλου άντρα, γενναιόδωρου, γεμάτου περιέργεια, αλλά πάντα ταπεινού»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ