Le Monde: Το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη γέννησαν μετά από επώδυνο τοκετό τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Le Monde: Το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη γέννησαν μετά από επώδυνο τοκετό τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της απόλυτης ασφυξίας η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν τελικά τους τρόπους για να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και να εκταμιευθεί η πολυαναμενόμενη δόση, γράφει η έγκριτη εφημερίδα Le Monde.

Μετά από 13 ώρες συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών των 17 της ευρωζώνης συμφώνησαν τελικά με το ΔΝΤ ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020, παρότι το ΔΝΤ επέμενε ως την τελευταία στιγμή για μείωση στο 120%, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για «επώδυνο τοκετό».

«Η συμφωνία για το χρέος επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης την οποία η Ελλάδα περίμενε με αγωνία αφού σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα καταδικαζόταν σε πτώχευση άμεσα. Από την Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες πιέζοντας για μια λύση, έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εκταμιεύσουν μια συνολική δόση 43,7 δισ. ευρώ, η οποία είχε μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες. Η πρώτη δόση των 34 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του πρου τριμήνου του 2013». γράφει η Le Monde.

Tα ασιατικά χρηματιστήρια, η αγορά πετρελαίου και το ευρώ σημείωναν μικρή άνοδο το πρωί της Τρίτης στην Ασία, ανακουφισμένα από την λήψη απόφασης στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ