O Ραχόι ξαναγράφει Ιστορία: δίνει υπηκοότητα στους σεφαραδίτες εβραίους - iefimerida.gr

O Ραχόι ξαναγράφει Ιστορία: δίνει υπηκοότητα στους σεφαραδίτες εβραίους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κίνηση που επιδιώκει την ιστορική συμφιλίωση που πάει πίσω στο 1492, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την ισπανική υπηκοότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους σεφαραδίτες Εβραίους.

Τον μόνο όρο που βάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι οι ενδιαφερόμενοι να αποδείξουν ότι κατάγονται από τους εκατοντάδες χιλιάδες σεφαραδίτες που εκδιώχθηκαν το 1492 από την Ιβηρική χερσόνησο κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492) και από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του Βασιλιά Μανιουέλ το 1497.

Οι Σεφαραδίτες μιλούσαν την Λαντίνο (Ladino) ή Ιουδαιοϊσπανική διάλεκτο, η οποία είναι βασισμένη επάνω στις μεσαιωνικές ιβηρικές διαλέκτους.

Οι Σεφαραδίτες εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη του κόσμου τον 15ο αιώνα μετά από το διωγμό τους από την Ισπανία.

Το μέτρο της κυβέρνησης Ραχόι έρχεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία παροχής ισπανικής υπηκοότητας σε σεφαραδίτες Εβραίους η οποία ήδη χορηγείται με προνομιακό καθεστώς: αρκεί κάποιος να έχει την Ισπανία ως τόπο μόνιμης διαμονής για δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν ανέφερε πόσοι περιμένει ότι θα διεκδικήσουν την υπηκοότητα, εκπρόσωπός της όμως υπενθύμισε ότι «δεκάδες χιλιάδες ισπανικής καταγωγής Εβραίοι ζουν σε χώρες όπως η Τουρκία ή στη Λατινική Αμερική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ