Συναντήσεις Σαμαρά με Γιούνκερ-Ρομπάι-Μπαρόζο για τα 44 δισ. και το ΕΣΠΑ - iefimerida.gr

Συναντήσεις Σαμαρά με Γιούνκερ-Ρομπάι-Μπαρόζο για τα 44 δισ. και το ΕΣΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διμερείς επαφές με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει» επανέλαβε ο πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιούνκερ αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

«Παράλληλα οι εταίροι πρέπει να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Βασικό αντικείμενο συζήτησης των δύο ανδρών, που έγινε παρουσία και του προέδρου της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ ήταν η εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα, ενόψει και του νέου Eurogroup της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται το πράσινο φως.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα»

Νωρίτερα την Πέμπη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ρομπάι, ενώ το παρόν στη συζήτηση είχε δώσει και ο κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επισήμανε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι λογικό μια χώρα που περνάει τη μεγαλύτερη λιτότητα και ύφεση που έχει περάσει ποτέ ευρωπαϊκή χώρα, να τιμωρηθεί με τη μεγίστη των ποινών στο θέμα των διαρθρωτικών πόρων και να υποστεί μείωση των κονδυλίων της τάξης του 40%.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το Mega, τη νύχτα επικοινώνησε και με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συναντηθεί κατ΄ιδίαν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δήλωση ανώτερου Γερμανού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αν και όπως είπε αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν πως «η Ελλάδα διεξάγει συγχρόνως δύο δύσκολες διαπραγματεύσεις», καθώς επιδιώκεται, έως ένα βαθμό, να συνδεθούν οι δύο διαπραγματεύσεις δηλαδή αυτή που διεξάγεται στη Σύνοδο Κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια και αυτη για την εκταμίευση της δόσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» σε «πλεονέκτημα», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βελτιώσουν το δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σημείωναν οι ίδιες πηγές. «Εμμένουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται έντονα από την κρίση. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται υπόψη στατιστικά στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την ειδική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και βάσει των προτάσεων Ρομπάι, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής. Επιπλέον, τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημείωσαν, ωστόσο, ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους οι οποίοι παραμένουν ακόμη άγνωστοι:

  • από το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ
  • από το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής
  • από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες.

Ανέφεραν, ειδικότερα, ότι οι χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού πιέζουν για περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών, κατά 50 δισ. ευρώ και υπενθύμισαν ότι η πρόταση του κ. Ρομπάι προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης μετά από καθυστέρηση τριών ωρών με αποτέλεσμα να διακοπεί μόλις μια ώρα αργότερα με τους ηγέτες της Ευρώπης να δίνουν ραντεβού για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο φως το παρασκήνιο του Eurogroup της Τρίτης

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν γνωστό την Πέμπτη πως στο Eurogroup της 20ης προς 21η Νοεμβρίου υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και του χρηματοδοτικού κενού μονοπώλησε τη συζήτηση. Από την πλευρά της η Τρόικα πρότεινε προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσημο, μεταξύ άλλων τη μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πολλά κράτη μέλη, από την πλευρά τους δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση στο Eurogroup τις πρώτες πρωινές ώρες μετατράπηκε σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας.

Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτι στο οποίο εμμένει το ΔΝΤ.

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Euroworking Group

Το βράδυ της Πέμπτης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ