Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης συμμαχούν για τα υπερχρεωμενα νοικοκυριά - iefimerida.gr

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης συμμαχούν για τα υπερχρεωμενα νοικοκυριά

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης συμμαχούν για τα υπερχρεωμενα νοικοκυριά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχεδιάζει τη δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης προκειμένου να απαλλάξουν τα ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και προωθούν βελτιώσεις στη νομοθεσία ιδιαίτερα για την εξωδικαστική διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στο 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών» που πραγματοποίησε η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης (ECDN), το Eurofound, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ.)-"Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" και την Περιφέρεια Αττικής, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, βελτιώνοντας τη νομοθεσία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχει επηρεάσει η κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ Στεργίου, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους στην ΕΕ και ίσως παγκοσμίως, αλλά η εφαρμογή του παρουσιάζει προβλήματα: «Είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και το 2019 ενώ σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μια βασική αλλαγή, που επιχειρείται με το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, είναι να δοθεί ή δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Παράλληλα εισάγονται ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε Ισπανία και Πορτογαλία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και δόση που δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, δείχνει ότιαπό τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός ενώ έχουν ρυθμιστεί μόνο 100 υποθέσεις

Παράλληλα, στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι περίπου 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις, ενώ η αναλογία μεταξύ θετικών και αρνητικών αποφάσεων ανέρχεται στο 50%- 50%.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ζητούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 40 χρόνια για την προστασία της κύριας κατοικίας, συμψηφισμό των καταβολών που γίνονται μετά την κατάθεση της αίτησης ενώπιον ειρηνοδικείου, αυτόματη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και φυσικά ένταξη των εμπόρων και μικροεπιχειρηματίων στο νόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ