Η κυβέρνηση ψάχνει τώρα «σανίδα σωτηρίας» εκτός Γερμανίας - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει τώρα «σανίδα σωτηρίας» εκτός Γερμανίας

Η κυβέρνηση ψάχνει τώρα «σανίδα σωτηρίας» εκτός Γερμανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία και εκνευρισμό προκάλεσε στην Αθήνα η αρνητική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού υποστηρίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Η μη λήψη απόφασης για το ελληνικό ζήτημα «πάγωσε» την κυβέρνηση η οποία ήταν αισιόδοξη τις προηγούμενες ημέρες ότι η έκβαση του Eurogroup της Τρίτης θα ήταν θετική. Η Γερμανία, δεν βοήθησε, όπως αναμενόταν στη λήψη απόφασης, θέτοντας φραγμούς στη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας, στάση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως διάθεση να κρατηθούν «όμηροι» οι Ελληνες.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του μέχρι το επόμενο Eurogroup, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι η απόφαση που θα ληφθεί να έχει τα χαρακτηριστικά της λύσης-πακέτου και να μην αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης, που θεωρείται δεδομένη.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναχώρησε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, αναμένεται τα δύο επόμενα 24ωρα, να έχει εντατικές συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, παράλληλα, θα αναδείξει το θέμα και στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία συγκαλείται την Πέμπτη, όχι για το ελληνικό ζήτημα, αλλά για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Ενδεικτική, για το πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, είναι και η δήλωση που έκανε το πρωί της Τετάρτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup που πραγματοποιηθηκε σε τεταμένο κλίμα.

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στους εταίρους μας

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και σημείωσε ότι από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στο ελληνικό θέμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στο γραπτό του μήνυμα ο πρωθυπουργός και τονίζει πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης».

Τετ α τετ Σαμαρά με Γιούνκερ-Ρομπάι

Στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και άλλους ομολόγους του, αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που έστειλε το πρωί της Τετάρτης μέσω της γραπτής του δήλωσης.

Αναβλήθηκε το ταξίδι στο Κατάρ

Ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, λόγω των δραματικών εξελίξεων, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Ντόχα του Κατάρ, στο οποίο είχε προγραμματιστεί σειρά επαφών για επενδύσεις.

«Ο πρωθυπουργός θα είναι στην Αθήνα για να συντονίζει την κυβέρνηση λόγω του Eurogroup» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τον εκνευρισμό και την ανησυχία εμφανίζονται σίγουροι ότι θα εξευρεθεί λύση και θα υπάρξει συμβιβασμός στους κόλπους των δανειστών της χώρας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ