Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Εμείς δεν αποκρύπτουμε στοιχεία - iefimerida.gr

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Εμείς δεν αποκρύπτουμε στοιχεία

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Εμείς δεν αποκρύπτουμε στοιχεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγαλοπρεπώς άδειασε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Χρήστος Σταϊκουρας για τις αναφορές του ότι από ελληνικής πλευράς υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες, εσφαλμένα στοιχεία,και λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του Ελλείμματος όσον αφορά τα στοιχεία που έστελναν στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις Καραμανλή.

Ο κ.Σταϊκούρας πήρε αμέσως το λόγο μετά τα όσα είπε ο κ.Γεωργίου και του είπε «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις και τις επισημάνσεις μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές και άστοχες διατυπώσεις σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα για τα στοιχεία που έστελνε η Ελλάδα από την στιγμή που και η Eurostat απέσυρε τις επιφυλάξεις και τους Αστερισκους».

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός οικονομιών Φιλιππος Σαχινίδης άφησε αιχμές κατά του κ.Γεωργίου για την αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ του προσχεδίου του προϋπολογισμού και της ψήφισης του προϋπολογισμού όσον αφορά το ΑΕΠ της χώρας με βάση τα στοιχεία από το 2006 και μετά. Ο κ.Σαχινίδης είπε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που προέχει το εθνικό συμφέρον και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε εκτίμηση που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ.Σαχινιδής είπε μάλιστα ότι το ΑΕΠ είναι ένας από τους 10 παράγοντες που παίζουν ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέος και οτι η χθεσινή αναβολή απόφασης στο Eurogroup σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ύψος του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011 υποχώρησε στο πόσο των 208.532 εκατ. ευρώ έναντι 215.088 εκατ. που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις της. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2011 διαμορφώθηκε στο -7,1% από -6,9% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Απαντώντας στους Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Σταϊκούρα για την αναθεώρηση του ΑΕΠ ο κ. Γεωργίου είπε «Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει τη δουλειά της με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα, όταν προκύψει ότι πρέπει να βγει αναθεώρηση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, εμείς πρέπει να το κάνουμε γνωστό σε όλους τόσο εντός Ελλάδος όσο και στην Ε.Ε. Η λογική ότι θα έπρεπε να αποκρύψουμε τα στοιχεία είναι αντιδεοντολογική και δεν μπορεί να γίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ