Πύρρος Δήμας, ο χρυσός Ολυμπιονίκης που πικράθηκε στην πολιτική - iefimerida.gr

Πύρρος Δήμας, ο χρυσός Ολυμπιονίκης που πικράθηκε στην πολιτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ΠΑΣΟΚ τόσους μήνες ο Πύρρος Δήμας πατάει στα νύχια, δεν μιλάει, δεν παρεμβαίνει. Σαν σήμερα, το 1995, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αρσης Βαρών που έγινε στην Κίνα, ο Πύρρος Δήμας θριάμβευε με 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 212 κιλά στο ζετέ.

Σεμνός και μετρημένος, ο Πύρρος Δήμας δείχνει πόσο στενάχωρο είναι για έναν ζωντανό θρύλο το πολιτικό κοστούμι. Δείχνει προβληματισμένος από τον εσωκομματικό πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ και ανήσυχος με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Πύρρο, διάλεξες την ώρα να μπεις στην πολιτική!

Πολιτικές πίκρες

Την πρώτη πίκρα ο Πύρρος Δήμας την πήρε με το που ανακοινώθηκε το όνομά του ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια δραματική επιστολή που έστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν αποδέχτηκε τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Πύρρος Δήμας έκλεινε με μια δυνατή φράση:

«Η Ελλάδα που σφίγγει τα δόντια και επιμένει, στο τέλος μπορεί να τα καταφέρει. Να το πω στο εξωτερικό και να το δείξω σε όσους με ξέρουν. Και πρώτα απ' όλα να το μοιραστώ μαζί σας».

Στην Ιπποκράτους οι κομματικοί παράγοντες δεν τον είδαν ποτέ με καλό μάτι. Κάποιοι μίλησαν υποτιμητικά για την υποψηφιότητά του και άλλοι υπονόμευσαν την πρώτη θέση που κατέλαβε στο ψηφοδέλτιο με την οποία θα άφηνε εκτός Βουλής την Φώφη Γεννηματά.

Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου πρότειναν μάλιστα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον αποκαθηλώσει από την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον κακολογούσαν ότι δεν έφερε στο ΠΑΣΟΚ πολλές ψήφους.

Χρυσέ Ολυμπιονίκη, η πολιτική είναι το δυσκολότερο άθλημα...

Απαράδεκτα συνθήματα

Τη δεύτερη πίκρα ο Πύρρος Δήμας την πήρε πρόσφατα.

Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον του Μνημονίου 3 καθώς ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου που υπερψήφισε την ακύρωση του ταμείου των δημοσιογράφων, προκλήθηκε από δεκάδες δημοσιογράφους που άρχισαν να τον περιφρονούν και να τον προσβάλουν με απαράδεκτο τρόπο.

«Πύρρο Δήμα Αλβανέ-Αλβανέ, Ελληνας δεν θα γίνεις ποτέ» ήταν το απαράδεκτο σύνθημα που ακούστηκε εναντίον του.

Εγινε σταθμός του Μετρό στο Λονδίνο

Ο άνθρωπος που έγινε θρύλος και στο εξωτερικό με τις καταπληκτικές επιδόσεις του και έφτασε να δώσει το όνομά του σε σταθμό του Μετρό στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2012 είναι σήμερα αναγκασμένος να σηκώσει στην πλάτη του όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης.

Πως έφτασε στο ΠΑΣΟΚ

«Ημουν στην Αμερική όταν χτύπησε το τηλέφωνο στις 5 το πρωί. Ηταν ο Βενιζέλος! Μου λέει «βάλε πλάτη για την Ελλάδα». Πήρα την απόφαση τελείως μόνος. Αλλά και τι να έκανα; Δεν γίνεται να καθόμαστε να μας βρίζουνε και να μην αντιδρούμε» δήλωσε ο Ολυμπιονίκης σε συνέντευξή του και έδειχνε να πιστεύει ότι σαν βουλευτής μπορεί να έχει παρέμβαση:

«Είχα καταντήσει γραφικός, έβγαινα στις συνεντεύξεις και έλεγα θα γίνει αυτό, θα γίνει εκείνο και δεν γινόταν τίποτα. Ε, τώρα θα πάρω εγώ την ευθύνη. Να δω γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που όλοι λέμε ότι πρέπει να κάνουμε. Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα λέγοντας οι πολιτικοί είναι άχρηστοι» προσθέτει ο Πύρρος Δήμας και φωτίζει μια πλευρά που πληγώνει:

«Για κάποιους ήμουν ο Αλβανός. Στην αρχή με πείραζε, τώρα δεν με ενοχλεί πια. Αυτοί που το λένε είναι ανιστόρητοι. Και όσο με τσιγκλάνε τόσο πιο πολύ δυναμώνω».

Αρνητικές αντιδράσεις

Την τρίτη πίκρα την πήρε ο Πύρρος Δήμας όταν ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές, ως εχθρικές, ελάχιστοι τον ενθάρρυναν στην απόφασή του να κάνει το μεγάλο βήμα.

Δείτε ορισμένα «τιτιβίσματα» για τον Πύρρο Δήμα στο Tweeter:

Ο Πύρρος στο αρασέ σηκώνει Βενιζέλο και στο ζετέ Πάγκαλο.

Κάτσε κάτω απο τον #beni

Ο Πύρρος Δήμας επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικράτειας του ΠΑΣΟΚ. Με το σπαθί του! Σήκωσε 1,5 Βενιζέλους στο αρασέ.

Π.Δήμας στη Βουλή:-Χαίρεται,είμαι καινούριος βουλευτής,που κάθομαι;-Κάτσε κάτω απ'τη Μπάρμπα.

Τώρα που ο Πύρρος Δήμας θα βγει βουλευτής, θα πάρουμε 4 ολυμπιακά μνημόνια. Ή καλύτερα 3.

Ο Δήμας, ο Κουίκ και ποιός ξέρει ποιός άλλος ακόμη, θα νομοθετούν από 7 Μαίου για λογαριασμό μου...Γαμώτο

Ο Πύρρος Δήμας γνώρισε ως τώρα την αποθέωση και τον θαυμασμό, τώρα επιθυμεί να γνωρίσει την απομυθοποίηση και τον αποτροπιασμό. Κρίμα

Πύρρος Δήμας: Από το 100% της αποδοχής των Ελλήνων προτίμησε το 15-20% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ...

Στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας...Αρχίζω να μετανιώνω που έχω πανηγυρίσει τα μετάλλιά του!!!

Ο Πύρρος Δήμας τι θα πει άραγε στους ψηφοφόρους; Μαζί τα πήραμε τα μετάλλια, μαζί θα τα σηκώσουμε τα βάρη;

Δεν θα γίνω κομματόσκυλο

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ τόνιζε ότι «δεν θα γίνω κομματόσκυλο, θα παλέψω για τον Ελληνα», και μέσω μηνύματος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook προσπάθησε να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται:

«Αντί να γκρινιάζουμε όλοι μαζί εγώ τόλμησα και ναι θα εκτεθώ. Μόνο αν εκτεθούμε και δουλέψουμε συλλογικά μαζί θα μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα!!!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο βορειοηπειρώτης Πύρρος Δήμας

Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1971 στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου από φτωχή οικογένεια. Ηρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 1991 με τη βοήθεια του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό διαβατήριο μόνο λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς του 1992.

Πρώτη Ολυμπιάδα, πρώτο χρυσό μετάλλιο! Θα ακολουθούσαν άλλα δυο, στην Ατλάντα το 1996 και στο Σύδνεϋ το 2000. Το 2004 στην Αθήνα, όπου και η τελευταία του «παράσταση», ανέβηκε ξανά στο βάθρο, που θα ήταν και το «κύκνειο άσμα» της υπέρλαμπρης καριέρας του, αυτή τη φορά με το χάλκινο στο στήθος.

Ένας πραγματικός σταρ του αθλήματος, έκατσε για τελευταία αφορά «κάτω από την μπάρα». Είχε προλάβει φυσικά να γίνει ο πρώτος αθλητής στον κόσμο με τρία χρυσά μετάλλια στο άθλημα αλλά και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ στην κατηγορία των 85κ., με 180κ. επίδοση την οποία πέτυχε το 1999 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας.

Από το 2008 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.

Ο Πύρρος Δήμας είναι εφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού και αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Πύρρος που ορκίστηκε δάσκαλος παρέλαβε το πτυχίο από τα χέρια του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσιου Πελεγρίνη.

Στην τελετή ορκομωσίας έδωσαν το παρών η σύζυγος του Πύρρου Δήμα, τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους αλλά και πολλοί φίλοι του ολυμπιονίκη μεταξύ των οποίων οι παλιοί του συναθλητές Βαλέριος Λεωνίδης και Λεωνίδας Σαμπάνης.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Παλιότερα επέκρινε την πολιτική

Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα δεν κάνει διακρίσεις. Θύμα της και ο Πύρρος Δήμας που στην αρχή του 2012 δήλωνε πως όλα έχουν αλλάξει και αυτός με την οικογένεια του έχουν αναθεωρήσει τις ανάγκες τους και τον τρόπο ζωής τους.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο χρυσός Ολυμπιονίκης έλεγε πως παρέδωσε τις πινακίδες από ένα τζιπ που είχε και αν και έχει τέσσερα παιδιά αποφάσισε να κρατήσει μόνο ένα αυτοκίνητο. «Από όπου μπορούσα να κόψω, έκοψα. Περιόρισα τις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο, τα παιδιά έρχονται με αστικό στο σπίτι, ενώ πριν από μερικές ημέρες παρέδωσα τις πινακίδες ενός δεύτερου αυτοκινήτου που είχα».

Δήλωνε εξοργισμένος με το πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολιτικοί, όπως ισχυρίζεται δεν λένε την αλήθεια στο λαό «δεν ξέρουμε αν φτάσαμε στον πάτο, αν υπάρχει φως στο τούνελ. Κάθε μέρα λένε και άλλα πράγματα».
Ο Πύρρος Δήμας τόνισε πως η κρίση θα χτυπήσει την επόμενη γενιά και γι αυτό προσπαθεί να προετοιμάσει τα παιδιά του για τις δυσκολίες που θα έρθουν. «Πιστεύω πως κάθε γονιός πρέπει να προετοιμάσει τα παιδιά μου, Εμένα είναι προβληματισμένα και κάνουμε συχνά συζητήσεις στο σπίτι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ