Financial Times: Προς συμφωνία για συμβιβαστική λύση Βρυξέλλες και ΔΝΤ - iefimerida.gr

Financial Times: Προς συμφωνία για συμβιβαστική λύση Βρυξέλλες και ΔΝΤ

Financial Times: Προς συμφωνία για συμβιβαστική λύση Βρυξέλλες και ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις προσπάθειες να βρεθεί μια «χρυσή τομή» που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επικεντρώνεται το άρθρο της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για κινήσεις προς γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ ιδιαίτερα για το στόχο της επιμήκυνσης μέχρι το 2022.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο με στόχο την περικοπή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας» τονίζεται στο κείμενο της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, ενώ επισημαίνεται ότι οι εταίροι κινούνται αργά αλλά σταθερά προς μια μεταβατική συμφωνία.

«Καθώς οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση , με βάση την ισχύουσα συμφωνία η Ελλάδα έχει ήδη χάσει το στόχο της για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Το ποσοστό αυτό καθώς και η ημερομηνία θεωρούνται κρίσιμα για την βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ και συνεπώς δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι της Ευρωζώνης, επιπρόσθετα μέτρα μπορούν να διασφαλίσουν ότι ως το 2022 η Ελλάδα θα μπορεί να μειώσει στο 110% το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ».αναφέρει το άρθρο των Financial Times.

Βασικό θέμα παραμένει η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επιμήκυνση του στόχου δημοσιονομικής προσαρμογής στο 2022 κάτι που αρνείται πεισματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν δείχνει διατεθειμένο να εγκρίνει δάνεια αν ο στόχος δεν παραμείνει το 2020.

Η πρόταση των υπουργών της Ευρωζώνης εξασφαλίζει πως οι δανειστές δεν θα έχουν απώλειες, ωστόσο το ΔΝΤ προτρέπει κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί τις όποιες απώλειες θα έχει από δάνεια ή ομόλογα με στόχο να βοηθήσουν την μείωση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, οι Financial Times κάνουν λόγο και για οξυμένη αντιπαράθεση κατά την έναρξη του Eurogroup τονίζοντας «Καθώς ξεκίνησε η συνάντηση το ΔΝΤ είχε εμμείνει στη θέση του για 120% ως το 2020. Η εμμονή αυτή ήταν και η σπίθα για μια δημόσια έντονη διαφωνία ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ