Σαλμάς: Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την έλλειψη φαρμάκων - iefimerida.gr

Σαλμάς: Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την έλλειψη φαρμάκων

Σαλμάς: Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την έλλειψη φαρμάκων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς αμέσως μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού.

Ο κ. Τούντας ενημέρωσε τον κ. Σαλμά για τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στην αγορά και οι οποίες αφορούν περίπου τα 30 φαρμακευτικά προϊόντα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Ο ΕΟΦ έχει στην διάθεση του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Από τον έλεγχο που γίνεται για όσα φάρμακα βρεθούν οι πωλήσεις τους απόλυτα περιορισμένες θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρεις μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.

Για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Το πρόβλημα όπως προκύπτει και από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών είναι παγκόσμιο και έχει πολλές αιτίες. Μεταξύ άλλων θα γίνεται καθημερινά και διαδικτυακή ενημέρωση από τον ΕΟΦ για το ποιες ελλείψεις υπάρχουν, ώστε να ενημερώνονται οι γιατροί και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ